В известна сцена в Х2“ (един от първите филми за

...
В известна сцена в Х2“ (един от първите филми за
Коментари Харесай

Дали един силен магнит може да повлияе на кръвта ни?

В известна сцена в „ Х2 “ (един от първите филми за Х-Мен) Магнито употребява магнитните си сили, с цел да изтръгне желязото от тялото на човек, след което употребява въпросното желязото като патрон.

Разбира се, филмът поставя огромни старания да покаже, че повода Магнито да успее да направи това е, че охранителят е бил инжектиран с желязо по-рано. Но въпреки всичко – допустимо ли е в действителност мощен магнит да повлияе на кръвта ни?

Първо, въпреки да знаем, че кръвта съдържа желязо, знаем също, че магнитите не могат да изтръгнат желязото от нея. Ако можеше, това щеше да се случва всякога, когато някой влезе в уред за ядрено-магнитен резонанс, и той нямаше да се употребява. Но това не значи, че мощните магнити не въздействат на кръвта. Всъщност техниката, употребена за премерване на мозъчната интензивност в апаратите за ядрено-магнитен резонанс, разчита точно на обстоятелството, че те въздействат.

Кръвта ни не е феромагнитна, или магнитна по метода, по който хората нормално схващат магнетизма. Тя обаче има доста слаби магнитни свойства.

Оксихемоглобинът е едва диамагнитен, което значи, че е леко отхвърлен от магнитно поле, до момента в който дезоксихемоглобинът е парамагнитен или леко притеглен от магнитно поле. Това ни разрешава да измерваме мозъчната интензивност благодарение на магнитно-резонансни апарати.

„ Причината, заради която ЯМР може да открива промени в мозъка, се дължи на фундаменталната разлика в парамагнитните свойства на оксихемоглобина и дезоксихемоглобина “, написа в Radiopaedia.

„ Дезоксигенираният хемоглобин е парамагнитен, до момента в който оксигенираният хемоглобин не е, заради което първият ще провокира локално дефазиране на протоните и по този метод ще понижи върнатия сигнал от тъканите в непосредствена непосредственост. “

Всичко е малко магнитно, в това число тъканите в телата ни, и ще реагира на магнитно поле, в случай че то е задоволително мощно. Но тялото ви ще стартира да левитира доста преди лекарят да би трябвало да издаде смъртен акт.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР