Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи

...
Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи
Коментари Харесай

Най-тихото място на Земята е с минус децибели

Рекордът на Гинес за най-тихото място на Земята се държи от безшумната тестова камера в лабораториите Орфийлд в Минеаполис, Съединени американски щати, където равнището на фоновия звук е -24,9 децибела. За съпоставяне, средностатистическият шепот е 30 децибела, а най-слабият тон, осезаем от човешкото ухо, е към 0 децибела.

Помещението е толкоз извънредно безшумно поради цялостната липса на отразяване на звука от стените. Ефектът се реализира с помощта на пирамиди от фибростъкло, които покриват стените, пода и тавана, като разрушават и задушават всички звукови талази, които се осмеляват да се появят в пространството.

Самото помещение пък е изолирано от звук извън с дебели пластове тухли и стомана, а пружини отделят камерата от заобикалящата я постройка, с цел да се подсигурява, че изобщо никакви външни трептения нямат опция да обхванат в нея.

Според дизайнера ѝ Стивън Дж. Орфийлд хората, които влизат в камерата, могат да чуят личния си сърдечен темп, както и работата на вътрешните си органи. В същото време опцията да се виждат стените, без да се чува ехото, може да изкара сетивата на човек от строя, което да докара до загуба на равновесие и общо чувство за мощно безпокойствие.

Орфийлд споделя, че е невероятно да се остане в камерата повече от половин час, без да се наложи човек да седне, само че и че даже да седне, мястото въпреки всичко ще остане търпимо за доста дълго време.

Подобно на лабораторията на Орфийлд, безеховата камера в централата на Майкрософт в Редмънд, Вашингтон, се отличава с околен тон, който е доста по-тих от цялостната тишина. С минимално равнище от -20,6 децибела, стаята е остарелия реокрдьор за най-безшумно място в света и двете стаи бяха в грубо състезание за купата в продължение на няколко години.

 Consumer Reports - product testing - headphones in anechoic chamber

Тест на слушалки

Но тези пространства не са основани единствено за авторитет и в действителност извършват редица скъпи функционалности. Например производителите, които желаят да схванат какъв брой тъкмо звук издават техните артикули, употребяват безшумни камери, с цел да вършат измервания при цялостно неявяване на фонов тон, а астронавтите от време на време влизат в тези ужасяващо тихи пространства, с цел да се приготвят за тишината в космоса.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР