От няколко седмици в социалните мрежи се появяват сигнали на

...
От няколко седмици в социалните мрежи се появяват сигнали на
Коментари Харесай

Със знанието на Столичната община площад "Александър Невски" е паркинг за автобуси

От няколко седмици в обществените мрежи се появяват сигнали на жители, които недоволстват, че в почивните дни площад " Александър Невски " се трансформира в паркинг за туристически рейсове. Пространството е в платената синя зона, в която могат да паркират до 5 рейса, само че това ограничаване явно не се съблюдава, а контролът е размит, откри инспекция на " Дневник ".

Мястото пред храм-паметника, който с изключение на туристическа забележителност е и патриаршеска катедрала, се употребява както от рейсове, обслужващи задгранични групи туристи, по този начин и за насочна и последна точка на туристически турове, проведени за българи. Постоянният трафик се реализира на метри от прозорците на Столичната община.

Паркоместата на площада са в обсега на платената синя зона, която се контролира от общинското сдружение " Център за градска подвижност ". В отговор до " Дневник " оттова пишат, че местата за паркиране на рейсове с туристическа цел на площада са общо единствено пет. В същото време от отговора се схваща, че " Център за градска подвижност " няма обвързване да следи дали това ограничаване се съблюдава. Отговорността била на " Общинска полиция " откакто със своя заповед от 2015 година кметът на София Йорданка Фандъкова им разпорежда тази активност.

Попитана от " Дневник ", Йорданка Фандъкова сподели, че е осведомена с казуса и е упълномощила на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев да организира диалози с туроператорите, с цел да бъде открито различно място за рейсовете. Официално запитване до Фандъкова е внесъл през днешния ден и общинският консултант от " Политическа група 5 " Симеон Славчев. Той е попитал Фандъкова какви са основанията рейсовете да употребяват мястото за паркинг, както и какво е визията й като кмет на София за това по какъв начин да се употребява пространството към храм-паметника.

За да употребяват избраните паркоместа, както и с цел да се движат из София, туроператорите купуват карти за всеки рейс. Те са еднодневни – с цена от 20 лв., и тримесечни – за 50 лв.. Първите се продават от чиновниците на " Център за градска подвижност ", а вторите - от дирекция " Транспорт " към Столичната община.

В отговорите си от " Център за градска подвижност " показват, че приходите от еднодневните карти за 2016 година са 54 хиляди лв. без Данък добавена стойност, т.е. приблизително по 7 рейса на ден. От началото на 2017 година до 1 август са събрани съвсем 28 хиляди лв. без Данък добавена стойност или приблизително по малко над 6 рейса дневно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР