Новият кмет на район Младост арх.Стефан Стефанов досега беше негов

...
Новият кмет на район Младост арх.Стефан Стефанов досега беше негов
Коментари Харесай

Кметът на "Младост": Ще спра продажбата на общински терени през "Софийски имоти"

Новият кмет на регион " Младост " арх.Стефан Стефанов до момента беше негов основен проектант, в това число осем месеца по време на кметуването на Десислава Иванчева. Преди това е работил в частния бизнес с планове у нас и в чужбина. Завършил е Университета за архитектура, строителство и геодезия в София. От 10 години живее в " Младост-2 " със фамилията си. На изборите се яви като самостоятелен претендент за кмет, подрепен от Българска социалистическа партия и доста цивилен сдружения. " Дневник " през вчерашния ден показа неговите хрумвания за активиране на гражданската сила посредством основаване на фокус групи в кварталите и съставяне на областен " минипарламент ", който ще заседава един път месечно.

Арх. Стефанов, наясно ли сте кои хора гласоподаваха за вас на изборите?

- Хората, които желаят смяна в " Младост ", които са мои съкварталци и желаят кметът да бъде един от тях. И той да се е спъвал по тротоарите като тях, и той да е висял в тапите по бул. " Александър Малинов ", както тях. Да е обикалял вечер по 10 минути към блока, до момента в който си откри паркомясто, да е държал за ръка щерка си по уличното платно, просто тъй като тротоар няма

Хората желаят самостоятелен жител за кмет и за това гласоподаваха за мен. Те не желаят дисциплиниран политик, който извършва заповедите на политическите централи.

Като сте самостоятелен кмет кой ще поддържа вашите претенции в Столичния общински съвет?

- Мои представители в съвета ще бъде всеки общински консултант и всяка група, които гласоподават " за " планове от изгода за жителите на " Младост ". Те ще са моята партия.

Кой е най-спешният проблем в " Младост "?

- От три години " Младост " е на автопилот. Наложи се много бързо да се сменят кметовете, които бяха при нас. Затова най-важното в този момент е сформирането на работещ кметски екип с експертиза. Паралелно се образуват и фокус групите от дейни жители, които ще подредят най-важните проблеми на всеки квартал.

Във вашия регион бяха най-непреклонните митинги против презастрояването. Кметът Фандъкова изиска оставката ви като основен проектант, тъй като разрешихте градеж в междублоково пространство?

- Като основен проектант съм работил единствено по правомерност. Сега като кмет на региона мога да се възползвам от така наречен целенасоченост. И ще се възползвам, тъй като като основен проектант нямах такава опция – на този пост напълно се работи по процедури, които законът споделя.

С тези проблеми (строежите в междублоковите пространства) ще срещна фокус групите, тъй като ги познавам доста по-добре от тях. Ще ги срещна с Подробния организационен проект (ПУП), признат преди 10 години, и по този начин ще стане ясно за какво са се случили нови градежи и какви още ще се строят в техния квартал. Ще гледаме всеки проблем по настрана.

Ние с цел да спрем това, което е заложено в ПУП-а на " Младост " от 2009 година, а всички видяха, че това докара до презастрояване, е да се промени този Подробен устройствен план. Най-важното е, че Фандъкова в предизборната си стратегия сподели " да преразгледаме ПУП-овете, да влезем в процедура за смяната им ". Целта ще бъде в тях да свалим индикаторите за застрояване, за височина на постройките.

Но какво ще кажете на притежателите на тези терени в сред блоковете? Те са ги купили, с цел да строят.

- Пет такива парцела към този момент бяха сменени с общински. Инициативата с работната група, основана от Фандъкова в края на мандата й, би трябвало да продължи. Защото тези терени са доста повече и по тази причина ще опитаме да ги сменяем и компенсираме.

Другият път против презастрояването е да спрем продажбите на общински парцели през сдружението " Софийски парцели ". Този терен сред блоковете 401 и 409 е бил общински, само че общината го продава на частна компания. Кой е саботьорът тук?

(През месец май кметът Фандъкова дефинира като бойкот даденото от него позволение за градеж като основен проектант на " Младост " в пространството сред бл.401 и 409.)

Затова аз първо ще спра продажбите на общински парцели.

Както действаше някогашният кмет Десислава Иванчева?

- Да спре продажбата на общински парцели би трябвало да е политика на всеки кмет без значение от коя партия е и по какъв начин се споделя. Това може да се позволява единствено в случаи, когато това ще докара до изгода за хората – ново учебно заведение, детска градина, паркинг

Трябва да спре извиването на ръцете на районните кметове да трансферират тези общински парцели на " Софийски парцели ". После те биват продадени, а и да не са, те остават в общинското сдружение, което няма да ги върне назад при потребност на районния кмет. Ето, в този момент се чудя къде да се разположи плануваната коледна фиеста – със зимна пързалка, коледен пазар, да има сцена, да запалителен коледната елха. Сега не останаха такива пространства в региона, а би трябвало да ги сътворяваме, с цел да живее още веднъж нашата просвета и хората да се събират дружно.

И за паркиране е явно, че няма места в региона?

- Ще действаме за решение на този проблем на три талази, нагледно казано. Първата ще е разкриване на още паркоместа като застелем с трошляк общински парцели, които не са избрани за паркинги, а са планувани за улици и булеварди. Сега нямаме финансовата опция да изградим тези улици, по тази причина аз ще дам тази опция – до реализирането им да осигурим паркоместа за жителите на квартала. Това е най-лесното и бързото, което първо ще създадем още в първите няколко месеца.

Втората вълна ще са монтирането на многоетажни паркинги вид " виенско колело ". Само върху две паркоместа ще могат да се паркират 10-15-20 коли според от височината на оборудването.

Третата вълна ще бъде построяването на подземни паркинги. На места, където е несъмнено да има наземен паркинг, аз ще действам да може там да се направи и под земята. Така ще увеличим потенциала на паркоместата.

Предстоят и публично-частни партньорства с вложители, които желаят да изградят паркинги върху общински парцели и известно време да ги стопанисват. Тази процедура ще би трябвало да мине през общинския съвет, само че тя се финансира от частници, тъй като ние нямаме бюджет като регион на този стадий.

Така до две години тези паркинги да са издигнати и тогава да прехвърлим в тях колите от краткотрайните паркинги, насипани с трошляк. За да освободим час по-скоро нашите тротоари от коли, тъй като за това аз ще бъда праволинеен.

120-хилядният " Младост " няма собствен бюджет, а разчита на каквото му отпусне Столична община. Знае се, че и то е много малко, по този начин ли е?

- София е град, който разполага с голям бюджет – и по европрограми, а регион " Младост " е оставен някак на втора скорост и то освен в последните три години, когато се случват рокадите на кметския пост.

Голямата община е максимален дебитор точно на нашия регион. Той дава дава най-вече пари в бюджета на Столичната община и за мен е разумно да получава най-вече на глава от популацията. Не е почтено да бъдем пленник на други квартали и това жителите ни няма да го позволен.

Какво имате поради?

Аз няма да позволи в различен регион, където живеят 2-3 пъти по-малко хора и генерира по-малко пари от нас, да получава 30 милиона лв. за създаване на паркче, което е 20-25 декара. А за " Младост " за тези години за паркове общо да са провиснал единствено 1 милион лв.. Не е почтено!

Имате ли решение за тапите по бул. " Александър Малинов "?

- Ако не се изградят паралелни булеварди на " Александър Малинов ", в един миг придвижването по него изобщо ще спре. Не е решене да се разшири като се направи още една лента в двете направления.

Сега следва построяването на бул. " Копенхаген ", само че първо би трябвало да отчуждим парцелите там. Отделно би трябвало да се развива различния метод на напредване – велоалеи, пешком, метро, довеждащ превоз...

- Ще има ли Източен парк?

- Не остана време за този въпрос. Бързам да образувам екипа си, което, както ви споделих, в този момент е най-важното.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР