Висши европейски прокурори, които разследват твърдения за престъпни нарушения във

...
Висши европейски прокурори, които разследват твърдения за престъпни нарушения във
Коментари Харесай

Прокурори от ЕС заплашват да съдят Комисията в спор за разходите

Висши европейски прокурори , които проверяват изказвания за незаконни нарушавания по отношение на договарянията за ваксини сред Урсула фон дер Лайен и основния изпълнителен шеф на Pfizer , заплашват Европейската комисия със правосъдни дейности, предава „ Politico “.

На 9 април Лаура Кодруца Кьовеши , която оглавява Европейската прокуратура (EPPO), натоварена с следствието на тежки финансови закононарушения, засягащи ползите на Европейски Съюз, предприе необикновената стъпка да стартира по този начин наречената „ процедура за реализиране на приятелско съглашение с Комисията . Това е последната правна стъпка преди правосъдния развой и в случай че не бъде реализирано съглашение, битката може да стигне до Общия съд на Европейски Съюз .

Прокурорите се притесняват, че няма да могат да си правят работата, както би трябвало, в случай че Комисията извърши проекта за стесняване на бюджета си – ход, който беше разгласен през февруари и пристигна изненадващо, твърди Европейската прокуратура .

Писмото на Кьовеши е било споделено при започване на април с трима висши чиновници от Комисията, съгласно документа, получен от „ Politico “. В него ръководителят на Европейската прокуратура твърди, че Комисията го лишава от средства за дейно осъществяване на работата му, като оказва напън върху бюджета му, изключително върху сумата, изразходвана за осведомителни технологии (ИТ).

Когато Европейската прокуратура започва през лятото на 2021 година, Комисията се съгласи да даде ИТ средства, без да е посочена последна дата. Сега Комисията е декларирала на Европейската прокуратура, че желае да приключи ИТ поддръжката . Според изчисленията на Европейската прокуратура става въпрос за сума в размер на към 5 млн. евро .

„ Едностранното решение … да се приключи на 31 декември 2024 година даването на посочените услуги на Европейската прокуратура крие риск самостоятелната прокуратура на Съюза да се окаже в неспособност да извършва дилемите си и да реализира задачата си , написа Кьовеши и прибавя:

„ Комисията е длъжна да се въздържа от всевъзможни ограничения, които биха могли да застрашат постигането на задачата на Договора, поверена на Европейската прокуратура, а точно битката с закононарушенията, засягащи финансовите ползи на Съюза . “

Залогът евентуално е по-голям от съкращаването на бюджета за ИТ . Сравнително нова институция, Европейската прокуратура е и доста значима, защото нейните прокурори са оправомощени да водят трансгранични следствия по нещо, което постоянно се осъжда от страните членки и Комисията като една от най-големите закани за Европейски Съюз: незаконни организации , които преследват парите на Европейски Съюз .

През 2023 година броят на следствията на Европейската прокуратура внезапно се е нараснал, написа в годишния отчет на службата. Миналата година са стартирани над 200 следствия за измами , свързани с общоевропейския механизъм за възобновяване и резистентност, който дава парични средства на Европейски Съюз за подкрепяне на икономическото възобновяване след рецесията и е на стойност над 800 милиарда евро. През 2022 година, когато изплащането на паричните средства на Европейски Съюз е било в ранните си етапи, са почнали единствено 15 инспекции.

Следователите от Европейската прокуратура поеха функционалностите от белгийските прокурори, проверяващи фон дер Лайен за „ интервенция в обществени функционалности, заличаване на SMS, корупция и спор на ползи , съгласно правни документи, видени от „ POLITICO “ и представител на прокуратурата в Лиеж. Макар че прокурорите от Европейската прокуратура да проверяват хипотетични престъпни закононарушения , към момента на никого не са повдигнати обвинявания във връзка със случая.

Комисията, която по закон е задължена да отговори в период от 15 дни след писмото на Европейската прокуратура, изпрати отговор. Ето какво сподели по тематиката представител на Комисията:

„ Комисията е дала отговор на представител на Комисията в границите на избрания период за реализиране на приятелско съглашение . В отговора си Комисията изрази подготвеност да продължи да поддържа ИТ услугите на Европейската комисия в обозримо бъдеще при избрани условия. Не можем да разясняваме повече.

Комисията отхвърли да се е опитвала да се намесва в независимостта на представител на Комисията и съобщи в публично изказване:

„ От самото начало непрекъснато поддържа активността на представител на Комисията и изрично отхвърля всевъзможни клевети, че решението на Комисията в бюджетната процедура е обвързвано с каквото и да е следствие на представител на Комисията . “

Необичайно е институция на Европейски Съюз да заплашва да съди Комисията , само че напрежението се натрупваше много дълго време.

Чрез отворено писмо, изпратено до евродепутатите, и обществени изявления в Европейския парламент Кьовеши от седмици желае от Комисията да преразгледа решението си да понижи забележителна част от поддръжката , която дава на основания в Люксембург екип на представител на Комисията, който неотдавна пое делото, разглеждащо работата на фон дер Лайен по покупко-продажбите с имунизациите Коронавирус .

Кристиян Шкварек: Защо когато кажем нещо, либералите настояват, че е популизъм?!

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР