Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през следващата година с

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през следващата година с
Коментари Харесай

НЗОК с бюджет от близо 5 млрд. лв. през 2021 г., без резки промени

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще разполага през идната година с бюджет от близо 5 милиарда лв., като главните пера – извънболничната помощ, лечебните заведения, медикаментите, проучванията ще запазят финансирането си от тази година или ще получат леко нарастване, споделя шефът на касата проф. Петко Салчев в изявление за Mediapool.

" Ще следваме закостенял метод, само че ще следим и при непредвидени условия ще сме подготвени да отговорим с ограничения, по този начин както го направихме през тази година, когато бяха подписани 3 анекса към Националния рамков контракт. Трябва да създадем тъй че да запазим системата, да не вършим революционни стъпки и да не обещаваме освен това. Защото никой не чака освен това. Не е момента за внезапни стъпки и промени, тъй като рецесията не е свършила ", разяснява той. Затова на назад във времето остава въпросът с смяната в модела на финансиране на медицинските услуги и действителното остойностяване на клиничните пътеки.

Към момента здравната система е възстановила нормалната си активност отпреди Covid-19 като се изключи някои по-малки лечебни заведения и денталните лекари, регистрира Салчев.

Антикризисната мярка НЗОК да заплаща до 85% от базисната стойност на лечебни заведения и лекари отпреди рецесията, в случай че приходите им са понижени, ще бъде непокътната до момента в който е в действие изключителната епидемиологична конюнктура. Една от новите политики, които се чака да бъдат финансирани посредством бюджета на НЗОК, са независимите практики на медицинските сестри и акушерките.

Как се отрази епидемията от Covid-19 на лекуването, което НЗОК покрива – при хоспитализациите, при потреблението на медикаменти, проучванията и така нататък?
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР