Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в страните от

...
Сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смърт в страните от
Коментари Харесай

Мъжете в България живеят с 8 пъти по-висок риск от фатален инсулт, отколкото във Франция

Сърдечносъдовите болести са водещата причина за гибел в страните от Европейски Съюз. Техният дял е 40% от смъртността при дамите и 39% от смъртността при мъжете в страните, членуващи в Европейското кардиологично сдружение. Основните диагнози са исхемична болест на сърцето и инсулт “, заяви проф. Щефан Ахенбах, президент на Европейското кардиологично сдружение (ESC) на конгрес за сърдечносъдовото здраве в София. Профилактиката е главният метод за справяне със обстановката, това е и главната цел на Плана за деяние на Европейския съюз. По отношение на рисковите фактори България се показва от ESC като образец, където за мъжете има 8 пъти по-висок риск от гибел от инсулт спрямо мъжете във Франция.

В България няма проект за справяне със сърдечносъдовите болести, които от години са водещата причина за смъртност. В същото време ESC излезе с апел за обединени незабавни дейности, ориентирани към понижаване на преждевременната заболеваемост и смъртност от сърдечносъдеви болести в страните от Европейския съюз и превъзмогване на неравенствата в здравните грижи и индикатори. Има незабавна потребност от намаление на смъртността от сърдечносъдови болести в международен мащаб. Глобалният проект за деяние 25X25 на СЗО, който започва през 2013 година, цели намаление на преждевременната гибел, обвързвана с незаразни болести, с 25% до 2025 година Смъртността в резултат на ССЗ е един от индикаторите, подлежащи в най-голяма степен на бърза смяна.

Проф. Ахенбах показа новите рекомендации за профилактика и оценка на сърдечносъдовия риск, признати на конгреса на европейското сдружение през август. Страните в Европейски Съюз са разграничени на такива с невисок сърдечносъдов риск като Франция и Испания и такива с доста висок, измежду които е и България. Новост е двуетапният метод в оправянето с главните рискови фактори – първо да се реализират междинни стойности на артериалното налягане, холестерола и по-късно прицелните стойности. За кръвното налягане да вземем за пример се предлага първо то да се задържи под 140 mmHg и по-късно да се върви към прицелните стойности сред 120 и 130 mmHg. Целта е да не се демотивират пациентите, когато е мъчно да се покрият прицелните стойности.

" Сърдечносъдовите болести не престават да бъдат доста огромно предизвикателство. Без сливане на необятна експертна и социална поддръжка няма да реализираме мечтаните резултати. Искрено се надявам да бъдем чути, извънредно време е националният проект за сърдечносъдово здраве да се случи. Ресурсът, отделян за кардиологична помощ, би трябвало да бъде доста по-голям “, разяснява проф. доктор Асен Гудев, ръководител на Дружеството на кардиолозите в България и шеф на Клиниката по кардиология в УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ". От сърдечносъдови болести страдат 1.6 млн. българи. Коварството е, че при доста хора първата и единствена демонстрация на заболяването е гибелта, добави проф. Гудев.


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР