На снимката: Валерий ГерасимовМинистърът на отбраната на президента Владимир Путин

...
На снимката: Валерий ГерасимовМинистърът на отбраната на президента Владимир Путин
Коментари Харесай

Кой е новият руски военачалник Герасимов и защо е назначен?

На фотографията: Валерий Герасимов
Министърът на защитата на президента Владимир Путин назначи най-възрастния съветски военачалник, 67-годишния шеф на Генералния щаб Валерий Герасимов, за началник на войната в Украйна – най-драматичната от поредицата промени във висшето командване след нахлуването на Русия в страната през февруари.
Критики
Много от националистическите военни блогъри, които получиха позволение от Кремъл, с цел да подлагат на критика воденето на войната, упрекват Герасимов за обстоятелството, че армията на една свръхсила – за която се твърди, че е осъвременена и скъпо преоборудвана през последните 15 години – не е съумяла да подчини доста по-малък комшия.

Критиците в Украйна, на Запад и даже вътре в Русия дефинират съветските въоръжени сили като наивни, зле готови и екипирани, постепенно реагиращи и раздирани от разнородни и постоянно отдалечени командни структури.

След неуспеха на непланираната мобилизационна акция да обърне хода на събитията в интерес на Русия, в продължение на месеци се носеха клюки, че Герасимов, значително незабележим за обществеността, ще бъде преместен на втори проект.

Както Евгений Пригожин, създател на „ Вагнер “, както и Рамзан Кадиров, водач на съветска република Чечня, насочиха фино завоалирани рецензии към Герасимов, като в същото време демонстративно оповестиха триумфи на бойното поле за личните си, хипотетично по-добри, полуавтономни сили.

Поддръжниците на министерството на защитата споделят, че Русия постоянно се показва зле при започване на войните и че доста от проблемите, които се демонстрираха в снабдяването, технологиите и командването през последните 10 месеца, са били или са в развой на разрешаване.
Какво значи това на бойното поле?
Министерството на защитата съобщи, че болшинството от командващите „ специфичната военна интервенция “, отразява разширението на нейния мащаб и нуждата от възстановяване на организацията и командването.

Заместници на Герасимов ще бъдат военачалник Сергей Суровикин, досегашният командващ театъра на военните дейности, назначен преди три месеца и именуван „ военачалник Армагедон “; военачалник Олег Салюков и заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Алексей Ким.

Игор Коротченко, боен специалист, на който се отделя обилно място по държавната телевизия, съобщи, че решението на Путин е подбудено от приемането от Украйна на тежки оръжия с по-голям обхват от Запада и вероятността скоро да получи западни бронирани бойни машини и вероятно бойни танкове.

Според него идването на Герасимов усилва вероятността Русия да употребява нуклеарни оръжия на бойното поле в Украйна:

„ Назначаването на Герасимов значи, че всички средства за заличаване в арсеналите на въоръжените сили на Руската федерация – без изключение – могат да бъдат употребявани “.

Във вторник Шойгу даде обещание да построи по-дълбок боеприпас от оръжия, да укрепи авиационните технологии за по-добро отбягване на противовъздушната защита и да усъвършенства производството на дронове.
Политическия аспект
С слагането на Герасимов отпред на директното командване Путин може да изпрати сигнал на Запада за решимостта си да завоюва войната, да ускори престижа на армията по отношение на Пригожин и милициите на Кадиров и не на последно място да направи своя военачалник по-отговорен за ежедневното осъществяване на нашествието.

„ Сега Генералният щаб е директно и безкомпромисно виновен за безусловно всичко “, споделя Семьон Пегов, съветски боен блогър, който употребява името Wargonzo.

„ Генерал Армагедон “ към момента е в центъра на вземането на решения, само че в доста по-малко уязвима позиция “.

Татяна Становая, създател на аналитичната компания R.Politik, не е уверена, че смяната ще има огромно значение.

„ На Герасимов беше предадено командването на военната интервенция поради сериозните неуспехи на Суровикин “, сподели тя.

„ Путин търси ефикасна тактичност на фона на „ пълзящото “ проваляне “.

„ Той се пробва да пренареди фигурите и по тази причина дава шансове на тези, които счита за безапелационни. Днес Герасимов се оказа безапелационен. Утре това може да е някой различен “.
Кой е Герасимов?
Герасимов беше назначен от Путин за шеф на Генералния щаб и заместник-министър на защитата на 9 ноември 2012 година, три дни откакто дългогодишният съдружник на Путин Сергей Шойгу беше назначен за министър на защитата.

Всеки от мъжете държи по едно от трите нуклеарни куфарчета, които могат да дадат заповед за съветски нуклеарен удар.

Герасимов изигра основна роля в завземането на Крим от Украйна през 2014 година и в изменящата играта военна поддръжка на Русия за президента Башар Асад в сирийската революция.

Държавният департамент на Съединени американски щати го глоби в деня след нахлуването в Украйна, като съобщи, че той е един от тримата високопоставени руснаци дружно с Путин, които са директно виновни за войната.

Въпреки това Герасимов от време на време беседва с генерала от армията на Съединени американски щати Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати.

Герасимов е роден на 8 септември 1955 година в Казан, издига се в редиците на съветските танкови войски и през 1997 година приключва Военната академия на Генералния щаб.

Текстът е оповестен в „ Ройтерс “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР