Министерство на здравеопазването е подписало договор за доставката на шест

...
Министерство на здравеопазването е подписало договор за доставката на шест
Коментари Харесай

Крие ли здравното министерство, че е подписало договор за покупка на хеликоптери за въздушна медицинска помощ?

Министерство на опазването на здравето е подписало контракт за доставката на шест хеликоптера, които ще обезпечават незабавна здравна помощ по въздуха (HEMS). Това е станало в понеделник, 27 март, посредством директно договаряне, а до края на месеца се чака да бъде направено предплатено заплащане към доставчика и за шестте хеликоптера. Избраната компания е италианската „ Леонардо “, разкриха за Faktor.bg източници от здравното министерство. Интересно е, че поръчката се прави единствено броени дни преди изборите за ново Народно заседание и приключване мандата на служебното държавно управление на Глъб Донев, само че и при цялостно медийно затъмнение.На уеб страницата на министерството към момента няма информация за поръчката.

Според специалисти притеснително в тази ситуация е, че моторът на този вид хеликоптер се обслужва само и единствено в Канада и на никое място в Европа. Това събитие би основало проблеми за скъпа поддръжка на всеки оператор на ХЕМС в Европа! Този модел хеликоптер го няма все още в нито един европейски ХЕМС оператор, само че се употребява в Сингапур, Южна Корея и Съединени американски щати. При нужда от даже обикновен ремонт на мотора, той би трябвало да се смъкна и да се изпрати против съответните митнически формалности и такси в Канада. А производителят на моторите ще достави техен за краткотрайно прилагане и против възнаграждение на наем за всеки един работен час. След връщането на ремонтирания, интервенцията с митници и такси се повтаря. Твърди се, че сензитивно повишена - с няколко милиона, е и цената на хеликоптерите. Какви са обаче причините на здравното министерство - занапред следва да научим.

Faktor.bg изпрати и електронно питане по значимата тематика до пресцентъра на Министерство на здравеопазването, само че до времето, когато е оповестена информацията, отговор няма.

Процедурата за договаряне, без авансово съобщение за закупуване на хеликоптери за незабавна здравна помощ, бе оповестена при започване на януари тази година. Тогава от ведомството разясниха, че задачата е да се обезпечи нужната експедитивност на възлагането на поръчката, за гарантиране на нужното софтуерно време за доставката и приемането на първия от общо шест хеликоптера в границите на 2023-та година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР