Комисията за защита на потребителите напомни днес, че от интернет

...
Комисията за защита на потребителите напомни днес, че от интернет
Коментари Харесай

Искате да се откажете от онлайн покупка? Изтеглете формуляра от сайта на КЗП

Комисията за отбрана на потребителите подсети през днешния ден, че от интернет страницата ѝ може да бъде изтеглен формуляр за отвод от онлайн покупка.

Той ще улесни купувачите както при заявяването на желанието им да върнат несполучливи покупки, по този начин и като доказателство, че са го създали, в случай че на по-късен стадий възникне спор с търговеца по този въпрос.

" Възможно е да настъпи комплициране у хората по кое време и при какви условия имат право да върнат стока без недостатък ", сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Нашият ден - практично ” по БНР.

„ Когато приказваме за стандартната търговия, по-скоро би трябвало да има такава спогодба, при онлайн търговията тя е направена в закона. В комерсиалната мрежа това е изискване, което би трябвало да бъде възприето от самия търговец. И с цел да бъде в действителност това една добра процедура, той би трябвало да го оповести по задоволително явен и понятен за потребителя метод – документално, на видно място, че в избран период дадени артикули или всички в обекта, могат да бъдат върнати и потребителят да получи или назад заплатената от него сума за тях, или да вземем за пример ваучер на тази стойност с годност за избран интервал от време ”, обясни Маргаритов. Той добави, че щом един търговец е обявил на клиентите, че ще могат да се възползват от такава добра процедура, по-късно не би могъл да се откаже, тъй като точно този анонс е съдействал значително за решението на потребителя да си купи тъкмо тази стока, знаейки, че той или негов непосредствен може след това да я върне, в случай че не му хареса.

Маргаритов направи значимо конкретизиране: „ Правото на отвод би следвало да се касае за случаите, в които не харесвате обещано нещо, само че не тъй като сте го открили в хода на продължителна приложимост или тъй като зад това се крие опит за превратно практикуване на права – поносили сте го, омръзнало ви е и в този момент желаете да си вземете парите назад, с цел да си купите нещо ново. Този принцип е общопризнат, тъй като изключително когато се пазари в интернет, без значение от онагледяването, е допустимо, когато стоката дойде при потребителя, той да откри, че или цвят, или нещо във връзка с скрояването, в случай че приказваме за дреха, не дава отговор на тези упования и той не е имало по какъв начин да го откри авансово, защото не е могъл даже да опитва тази стока ”, добави ръководителят на КЗП. Освен това, при всички случаи би трябвало да има някакъв документ, който да удостовери, че стоката е била закупена от дадения търговец, каква е, по кое време е добита – касова записка, гаранционна карта.

Доста мъчно е в опитите да бъде контролирана споделената стопанска система механично да бъдат приложени наредбите, които важат за стандартната онлайн търговия и това, което е относимо към сходен вид другарство, разяснява Маргаритов. „ Обикновено предлагането на този принцип на услуги и артикули в най-разнообразна гама, се развива през така наречен онлайн платформи. Те се управляват от избрани лица, които са известни. Тези платформи от своя страна предявяват условия към физическите и юридическите лица, които желаят да продават през тях – да се разпознават, за могат да бъдат открити със съответните контакти и координати ”, сподели още той. И посъветва потребителите да изследват дали фактически съществува това лице и може ли да се влезе в директна връзка с него. Винаги при подозрение, че отсреща няма действителна оферта или че тя не може да бъде задоволително добре обяснена от този, който я предлага, да се въздържат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР