Клиентът ще решава дали дефектна стока да бъде заменена или

...
Клиентът ще решава дали дефектна стока да бъде заменена или
Коментари Харесай

Клиентът вече ще избира между ремонт и замяна на дефектна стока, а не търговецът

Клиентът ще взема решение дали дефектна стока да бъде сменена или поправена гратис, а не търговецът, който в този момент вземаше това решение според от типа на дефекта и нужните средства и старания за корекция.

Това заяви Константин Райков от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) пред Bloomberg TV Bulgaria по отношение на идните промени с оглед контрактуваните от Европейския парламент нови правила при покупка на повреден артикул.

" Целта е унифициране на разпоредбите по този въпрос във всички страни членки, с цел да се реализира по-висока отбрана правата на потребителите и едни и същи условия за икономическите оператори, изясни Райков.

Новите правила са подбудени от така наречен REFIT на европейското законодателство: на всеки 5 година се ревизира резултатът от използването на наставления и регламенти и при установяването на проблеми в другите страни, се трансформира нормативната уредба.

Сега в България е процедура търговците да избират ремонт пред подмяна - уточни Райков, само че директивата към този момент изисква изборът да е на потребителя. Все отново ще има някои справедливи ограничавания при избора, които са свързани с правилото за пропорция.

Законодателството ни планува рекламациите да бъдат решавани посредством рабат от цената на стоката или преустановяване на контракта като последна мярка и съгласно Райков е разумно да бъде по този начин. " Трябва потреблението от самата страна да бъде подкрепено, т. е. бизнесът би трябвало са върви, естествено като бъдат предпазени правата на потребителите. Представете си обстановката, в случай че всеки можеше като първа опция, вместо да изиска ремонт на стоката, да получи повреждане на контракта. Тогава ще се получи една правна неустановеност и самият пазар няма да понесе тази неправда ”, обясни той. Затова до прекратяването на контракт се стига, когато стоката продължава да е неизправна след три ремонта .

Според актуалното законодателство за потребителската отбрана в България правата при закупуването на дефектна стока са унифицирани в офлайн и онлайн търговията, до момента в който за някои страни това занапред следва.

Друга смяна е обвързвана с момента на доказване на повода на несъответствието. Законодателството приема, че в първите шест месеца от покупката се допуска, че отговорността за недостатък е на търговеца и е съществувал все още на продажбата. С готвените промени през целия двугодишен гаранционен интервал за сходството на стоката ще дава отговор самият търговец .

Рекламации на дефектни артикули касая повече от половината тъжби в КЗП, сподели Райков и посочи, че като цяло пазарът е спокоен и става дума по-скоро за изключения. Рекламациите най-често са за телекомуникационна техника, домашен и битови електрически уреди, дрехи и обувки.

Обикновено хората търсят помощ от контролния орган, когато търговецът е отказал да удовлетвори рекламацията им, или се е забавил повече от 30-дневния законов период.

" Ние постоянно ще правим инспекция и ще отговорим на подадените тъжби, само че дано преди да се извърнат към нас, първо опитат да уредят рекламацията с търговеца, както е планувано по закон ", предложи Райков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР