Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно

...
Аптека е заблуждавала клиентите си, че спестяват повече от двойно
Коментари Харесай

КЗП забрани на аптека да продължава да подвежда клиенти за размера на отстъпка

" Аптека е заблуждавала клиентите си, че икономисват повече от двойно по отношение на действителния размер на отстъпката на медикаменти с понижение. Заблудата идва от това, че посоченият от търговеца % е изчисляван на база избраната по закон пределна цена на медикаментите, а не въз основа на действителната им цена, на която по принцип те се продават в този обект. Нелоялната процедура е открита и неразрешена от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), а след това и доказана от Върховен административен съд, заяви ръководителят ѝ Димитър Маргаритов по „ Дарик ” радио.

„ Има избрани групи медикаменти, за които според закона са въведени пределни цени, на които те могат да бъдат продавани. Всичко това е нормативно уредено. Има и органи към Министерството на здравеопазването, които наблюдават за използването на тези нормативи ”, изясни Маргаритов.

„ Случаят, на който ние се натъкнахме, е доста индикативен при оповестяване на отстъпка за цената на обещано лекарство, включено в този лист ”, разяснява Маргаритов. При своята инспекция във връзка постъпила тъжба КЗП открива, че посочената отстъпка е изчислена на база пределната цена, която се съдържа в съответния норматив, а не на база действителната цена на която е продавана стоката. „ Така в действителност се оказва, че вместо спестената сума да е 18,80 лева, както търговецът твърди, тя в действителност е 8,50 лева, което значи, че потребителят е бил подведен ”, изясни още ръководителят на КЗП.

„ Винаги - казвали сме го и във връзка акциите за празнични понижения, промоции и така нататък, търговецът би трябвало да пресмята понижената цена по отношение на цената, на която действително е продавал стоката и то най-малко в продължение на 30 дни. Това важи както за първичните понижения, по този начин и за случаите, в които след това от понижената цена се понижава още, без да се сборува механично процентът ”, подсети Маргаритов. И акцентира, че е значимо потребителите да получават оптимално правилна информация, въз основа на която да създадат своя избор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР