Загубен, закъснял или повреден багаж след дълъг и изтощителен полет

...
Загубен, закъснял или повреден багаж след дълъг и изтощителен полет
Коментари Харесай

Куфарът ви настига в края на ваканцията? Ето какво може да изискате от авиокомпанията |

Загубен, просрочен или развален багаж след дълъг и уморителен полет напълно не е измежду упованията за дълго чаканата почивка. Какво да вършиме, в случай че ви се случи поучава Европейският потребителски център в България. 

Какво да извършите още на летището

Куфарът ви го няма или забелязвате, че е развален? Необходимо е да попълните специфичен протокол, където да опишете съответния проблем. Ще би трябвало да можете да докажете какво тъкмо сте опаковали и каква е цената му, в случай че багажът ви липсва. Практиката сочи, че рядко се пазят касови бележки за такъми, закупени преди години, само че в случай че се постанова да придвижите движимост със сантиментална стойност за Вас, е рационално да разполагате с доказателства за стойността ù или да я опаковате в ръчния си багаж. Да предвидите лист с движимостите, които опаковате за път, е едно от решенията, с които можете да се подсигурите.

Липсват движимости от първа нужда?

С това стеснение се среща жена, която каца за ски почивка в Швейцария, а багажът липсва. Оказва се, че куфарът не е загубен, само че от авиокомпанията ù го доставят към края на престоя. Междувременно тя е попълнила формуляр за загубен багаж. Информират я, че куфарът няма да бъде върнат незабавно и я поучават да се достави за сметка на търговеца с движимости от първа нужда до тогава.

В неприятна обстановка като тази пасажерите би трябвало да знаят, че това решение в действителност им се поставя. Разходите обаче би трябвало да бъдат в рационални граници.

Авиопревозвачът може да сметне сходни покупки за голословни, в случай че са направени в деня, когато багажът е върнат. В подобен спор с самолетната компания се оказва и дамата с помрачената ски почивка. Тя упорства, че огромна част от престоя е предходна под знака на изчезналите движимости, а самолетната компания отхвърля да покрие разноските за покупки, съвпаднали с връщането им при собственичката. Със случая се заемат ЕПЦ в България и Австрия, които стартират договаряния с търговеца и издействат две благоприятни условия: пътничката да даде на самолетната компания покупките си на стойност от към 1 500 евро, и да получи сумата за тях, или да одобри спомагателна сума към към този момент получена отплата, като задържи покупките си. Тя избира първото. Не без административни усложнения, изискващи съгласуваност на ЕПЦ Австрия с митниците, потребителката съумява да върне пратката при самолетната компания, откъдето извършват поетия ангажимент.

Загубен или пропуснат багаж: по кое време и какъв брой?

Не губете време. Незабавно се обърнете към гише „ Рекламация на багажи “, още до момента в който сте на летището. В период от 7 дни по-късно подайте тъжба до самолетната компания. Ако до 21 дни куфарът не бъде открит, би трябвало да се подаде нова тъжба, тъй като след този период той минава в рубрика „ изгубен “ и потребителите могат да изискат отплата според Монреалската спогодба. Актуалният таван в обезщетенията, който тя планува, е 1 288 специфични права на тираж (SDR), или към 1 600 евро. За недостатък в куфара, показал се преди да се качите на борда, самолетната компания не носи отговорност. Добър табиет е преди всяко пътешестване да оглеждате багажа си за възможни нередности – развален цип, нарушена повърхнина или пукната ръкохватка да вземем за пример. Ако Ви следва полет и установите проблем с куфара, направете претенция пред самия магазин, който Ви го е продал.

Какво включват „ движимостите от първа нужда “?

Обичайно в тази категория се подразбират продукти за персонална приложимост като долни дрехи, козметика и облекла. Практиката сочи, че е допустимо да Ви предложат част от сумата за тях или да Ви дават комплект с козметика, в случай че сте останали без багаж. Имайте поради, че е допустимо изискванията да се разнообразни според от съответния авиопревозвач.

Уместно е да се посъветвате с представител на самолетната компания, преди да предприемете съответните покупки, в случай че не откриете експлицитна информация за това на уеб страницата. Съхранявайте касовите бележки за всяка сходна покупка.

Ако не сте сигурни какви са потребителските ви права в съответна обстановка, потърсете ЕПЦ за експресен съвет. В случай че към този момент е зародил спор с транспортьор от друга държава-членка на Европейски Съюз, Исландия или Норвегия и не сте в положение да го решите сами, изпратете недоволство. " Ще поемем договарянията с търговеца професионално без такса, с цел да потърсим непринудено решение, задоволително и за вас, и за него ", твърдят от центъра.

За Европейски потребителски център България

Част от мрежата на европейските потребителски центрове, ЕПЦ България работи по потребителски проблеми от трансграничен темперамент от основаването си през 2008 година От проблематични резервации на билети и хотелски стаи до неуважени рекламации или невъзстановени в период суми за върнати онлайн покупки от задгранични търговци, за успеваемостта на работата по жалбите са нужни тези три неща:

- потребителят да има локално жителство

- разногласието да е с компания в друга страна в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и потребителят към този момент да е декларирал настояването си пред търговеца

- потребителят да може да показа документи в доказателство на проблематичната покупка: доказателства, че е направена, фактури, имейли и други

ЕПЦ България действа към Комисия за отбрана на потребителите и Министерство на стопанската система и промишлеността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР