Комисията за защита на потребителите забрани нелоялна практика на търговец,

...
Комисията за защита на потребителите забрани нелоялна практика на търговец,
Коментари Харесай

Забраниха нелоялна практика на телеком, продавал телефон-мостра за нов

Комисията за отбрана на потребителите забрани нелоялна процедура на търговец, който е продал на собствен клиент демонстрационен телефон за нов. Върховният административен съд е удостоверил решението на контролния орган, заяви пред Дарик радио ръководителят на КЗП Димитър Маргаритов.

„ Човекът си закупува телефон, който му се показва за нов, а се оказва, че това е мострен модел, който е бил дълго време, наподобява, в съответния шоурум, тъй като той открива, че в паметта на устройството има съхранени фотоси, направени преди няколко месеца. Разочарованието е огромно и в тази ситуация става въпрос за некоректен метод от страна на този, който е предложил въпросната стока, представяйки я за нова ”, изясни Маргаритов.

Председателят на КЗП уточни, че и в предишното контролният орган се е произнасял по сходни проблеми.

„ Без това да бъде показано на вниманието на потребителите, се продаваха като нови така наречен рециклирани телефони. Т.е. устройството е употребено известно време, по-късно са му възобновени фабричните настройки, няма забележими следи от това да е било използвано и несъмнено значително има достолепията на ново ”, даде образец той.

„ Но търговецът е задължен, постоянно когато продава подобен вид артикули, да осведоми правилно потребителите ”, добави Маргаритов ”. И уточни, че „ това е едно от проявленията на нелоялната комерсиална процедура – спестяването на тази значима информация, която, в случай че би била известна на съответния човек, той най-вероятно не би траял по-нататък със сключването на договорката ”.

По-често обаче в бранша " Телекомуникации " нелоялните практики са свързани с контракти за друг вид услуги. „ Има случай, в който консуматор се оказва привързан с контракт, без да го е подписвал. От него беше изтънчено да заплати сметки за това, че е употребил услуга. Оказа се, че той е получил оферта по телефон, водил е някакви договаряния за подписване на договорката, само че контракт по този начин и не е подписвал ”, даде образец Маргаритов.

„ Трябва да обърна внимание, че даже и тогава, когато консуматори са атакувани по телефон или посредством други информационни средства с оферти за избрани контракти, без да има автограф на книжен притежател, пък било то и изпратен по пощальон и върнат назад по търговеца, правно отношение не може да се породи и надлежно не могат да зародят отговорности от такова нещо “, уточни ръководителят на КЗП.

„ В съответния случай недобросъвестни чиновници на този оператор бяха създали подобен опит, само че се откри несъмнено, че индивидът не е подписвал. Търговецът разбра своята неточност и след намесата на прокуратурата и нашето изговаряне се започнаха нужните ограничения, с цел да се получи отплата от засегнатото лице “, изясни още Маргаритов. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР