Президентът Румен Радев се е отказал да налага вето върху

...
Президентът Румен Радев се е отказал да налага вето върху
Коментари Харесай

Президентът се отказа от ветото, забраната на хазартната реклама влиза в сила

Президентът Румен Радев се е отказал да постанова несъгласие върху измененията в Закона за хазарта. Приетият закон ще бъде обнародван на следващия ден, 14 май, в Държавен вестник, излиза наяве от обява на интернет страницата на изданието. Това значи, че съвсем цялостната възбрана на хазартната реклама във всички типове медии влиза в действие в края на седмицата.
Преди седмица Радев позволи, че може да наложи несъгласие поради прибързаното гласоподаване на следващите значими законови промени. Той изясни, че специалистите в институцията вършат разбор на текстовете, въз основа на който той ще вземе решението си. Сега се схваща, че очевидно анализът се е оказал в поддръжка на напредването на закона, който бе признат с невиждано единогласие от Народното събрание - 198 гласа " за ", без нито един " срещу " или " въздържал се ".
За използването на множеството законови текстове не бе даден никакъв отлагателен интервал, което значи, че те ще влязат в действие три дни след обнародването.
С това рекламата на
хазарт във всякаква форма се не разрешава във всички типове медии - телевизия, радио, печатни издания и интернет страници. За възбраната от 6-7 години насам упорстват голяма част от българските жители, медийни специалисти, организации за отбрана на децата, психолози, групи на хазартно подвластни и други
Според закона реклама на
хазартни игри е " популяризирана във всякаква форма, с всевъзможни средства информация, която непосредствено приканва потребителите да вземат участие в хазартни игри, в това число като основава усещане, че с присъединяване в играта потребителите ще могат да разрешат персонални или финансови проблеми или ще реализиран финансово благоденствие, или приканва жителите да вземат участие в играта с обещания за огромни облаги. Реклама на хазартни игри е и е всяка форма на комерсиално обръщение, известие, рекомендация или деяние, която употребява название на хазартни игри или комерсиална марка на уредник на хазартни игри, както и компания или комерсиална марка на уредник на хазартни игри върху артикули и артикули. "
Единственото изключение за
хазартна реклама в медиите е за държавното дружество " Български състезателен тотализатор ", защото за разлика от частните хазартни оператори, които са свободни да разполагат с приходите от активността си, тотото наложително разпределя облагата си за спорт и просвета.
Допуска се единствено външна реклама върху билбордове, които се намират на разстояние не по-малко от 300 метра от учебни заведения, детски градини, университети, върху самите
хазартни зали, както и върху спортни уреди и екипировка, като се изключи тази за деца.
Незаконната реклама на
хазарт ще се установи от Съвета за електронни медии. От своя страна той ще предава случаите на Националната организация за приходите, която ще води административно-наказателното произвеждане и ще постанова плануваните наказания.
Сайтове, които разгласяват противозаконна
хазартна реклама, ще бъдат спирани по еврорегламента за унищожаване на всяко нелегално наличие онлайн. Това ще става със заповед на Националната организация за приходите, доказана от съда.
Другата значима възбрана – за съществуването на игрални зали с автомати в обитаеми места под 10 000 души (с изключение на курортите и селищата към ГКПП), пък ще влезе в деяние след три години. Причината за отлагането е страната да не заплаща солени компенсации поради провалени вложения. 
Здравното и финансовото министерство пък в идващите месеци ще би трябвало да напишат разпоредба за ограничение на рисковото държание при онлайн
залагания. Ще бъде въведен оптимален престой в даден уебсайт, оптимален размер на загубите за избран интервал, както и оптимален размер на залозите за избрани игри. Въпросните ограничавания ще бъдат по-сериозни за младежите до 24-годишна възраст. 
С измененията в закона настава и сериозен поврат във връзка с доброволния указател на хазартно подвластните. В момента лице, вписано в него, не може да бъде заличено от регистъра по-рано от две години след вписването. С промените обаче това ще може да се случва още след приключването на първия месец, което съгласно осведомени с хазартната взаимозависимост обезсмисля мярката – една от дребното работещи против казуса. 
Въвеждат се и спомагателни ограничавания на незаконния
хазарт, в това число на зареждането на сметки при онлайн залаганията от лица под 18 години посредством пощенски преводи и предплатени ваучери.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР