Извънредното положение хвърли някои институции и граждани в дълбокото и

...
Извънредното положение хвърли някои институции и граждани в дълбокото и
Коментари Харесай

Динозаври в дигиталната ера

Извънредното състояние хвърли някои институции и жители " в дълбокото " и те още не могат да се отучат от реденето по опашки

© Цветелина Белутова По време на изключителното състояние се вкараха редица нови практики за държавната и общинската администрация - повече електронни услуги и работа от у дома. С леки пречки институциите работят, като към този момент в неплатен отпуск са напълно малко хора, само че въпреки всичко има още какво да се желае за облекчение на жителите. В първите дни на карантината пред постройката на Националната организация за приходите (НАП) на столичната ул. " 6 септември " стоят трима души и изчакват. Портиерът, оборудван с маска и латексови ръкавици, пита: " Вие по какъв въпрос? " С влизането се чува само тишината, която кънти в другояче изпълнената с шум зала на първия етаж. Стая 23 в действителност се оказва зала с най-малко 20 гишета, от които работят две. Служителят, естествено с маска, взима документите, прави бързо копие на подпечатания от върл преводач превод на удостоверението от университета в Холандия и споделя: " Всичко е наред. " Човек може дори да се замисли дали не е хубаво страната да влезе в режим " карантина ", тъй като това упражнение нормално изисква най-малко час очакване.

Със сигурност блокадата на публичния живот изненада и администрацията, която внезапно трябваше да премине във виртуалното пространство, откакто бяха наложени крути ограничения на изолираност. Институциите се пробваха да влязат в нова скица на работното време, която да е, от една страна, съобразена с защитните ограничения против COVID-19, от друга, да не блокира страната. Големият въпрос е дали има войска от " мързелуващи " служители, които кръшкат в " заспалия " режим на администрацията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Спестете си среща с нас "

Именно по този начин звучеше девизът на данъчната акция през далечната 2014 година, който е изключително настоящ и в последния месец. Национална агенция за приходите прикани жители и компании да посещават допустимо най-рядко офисите й и да се опитат да си приказват с нея електронно. Заради карантината и ограниченията за сигурност над 25% от чиновниците на приходната организация, или почти 2600 от общо 8000 души, работят отдалечено, а множеството процеси са реорганизирани, с цел да могат да се правят от разстояние. Консултантите в кол-центъра да вземем за пример сега могат да работят от разстояние даже с по-дълго работно време.

От Агенция " Митници " дадоха отговор: " Всички митнически институции работят със общоприетото работно време, а митническите пунктове (които са част от ГКПП) работят по отношение на работата на съответното Граничен контролно-пропусквателен пункт. " Също като митничарите множеството от 9500-те чиновници на пощите работят на място заради естеството на работата. Там, където има опция, това се случва и от разстояние, само че когато се постанова, те се връщат назад в офиса. В Агенцията по заетостта в първата седмица от изключителните ограничения от общо 2934 щатни и извънщатни чиновници 8% са работили от вкъщи, а 22% са употребили отпуск (платен, неплатен, болнични). На място са били 70% от хората. В идващите две седмици съотношението е почти същото, разясниха от организацията за " Капитал ". След оповестяването на карантината единствено 55 чиновници (по-малко от 2% от заетите) са поискали да употребяват неплатен отпуск с дълготрайност сред 2 и 30 работни дни.

Фотограф: Надежда Чипева
Почивка ли е хоум офисът

Управителният съвет на Държавен фонд " Земеделие " също няма по какъв начин да спре работа сега - те са в акция по кандидатстване или разплащане на дотации. Съветът заседава посредством онлайн конференции, а част от чиновниците работят отдалечено от домовете си. Те са сред 30 и 35% от всички на ротационен принцип.

От Министерството на околната среда и водите не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ". Очевидец обаче споделя по какъв начин чиновник на ековедомството не можел да задвижи дадена кореспонденция, до момента в който работи от у дома, защото документите са останали... в постройката на Министерство на околната среда и водите. Така хоум офисът се обезсмисля, несъмнено.

Столичната община също към този момент е почнала да трансформира метода си на работа - изпратила е 50% от чиновниците си (общо 1171, в това число тези от Направление " Архитектура и градоустройство " ) да работят от у дома, споделиха от " Московска " 33. Става въпрос за всички, които имат връзка със системата за продан на електронни документи, електронната им поща и цялата друга документи, която им е нужна. Останалата половина продължава да работи от място. Когато и двете варианти няма по какъв начин да се приложат, чиновниците могат да изискат да употребяват заплатен или неплатен годишен отпуск. При районните администрации нещата стоят малко по-различно - хоум офисът е по-скоро далечно разбиране, в случай че съдим по отговорите, които 8 кметства от общо 24 запитани дадоха пред " Капитал ". Онлайн работят дребна част от чиновниците в тях (8 души в регион " Средец ", 10 в " Оборище ", една трета от всички в " Слатина " ), като останалите администрации ( " Овча купел ", " Панчарево ", " Сердика " и " Банкя " ) не споделят точна численост и употребяват евфемистичното " търсят се благоприятни условия ". " Лозенец " прави изключение - там половината чиновници работят онлайн, защото по заповед на кмета Константин Павлов е подредено всички чиновници над 60 години, бременни дами, хора с 50% и повече понижена продуктивност и хронични болести да " се смятат " за минали в отдалечен режим на работа, в случай че не изискат прилагане на годишен отпуск.

Но работенето онлайн явно е субективно разбиране - постоянно се употребява като официално съображение някой просто да си остане у дома. От друга страна, неналичието на подготовка също пречи. " За страдание неналичието на действително настоящо електронно ръководство изисква огромна част от услугите, предлагани от региона, да се одобряват и дават на книжен притежател и това прави належащо наличието на чиновници на гишетата на деловодството ", разяснява за " Капитал " кметът на регион " Слатина " Георги Илиев. Тенденцията, обрисувана от отговорите на кметствата, демонстрира, че опцията неплатен отпуск съвсем не се употребява. Единствено кметствата в " Сердика " и " Банкя " са показали, че има чиновници в неплатен отпуск, без да прецизират какъв брой са, а от " Средец " показват, че един чиновник е излязъл в подобен.

Около 30% от работещите в общините Пловдив и Варна са в неплатен или заплатен отпуск сега, излиза наяве от отговори до " Капитал ".

Дигитални... какво?

Национална агенция за приходите може да се похвали с съвсем 140 безвъзмездни електронни услуги, посредством които се обменят към 80 милиона документа годишно. Нещо повече - данъчните регистрират растеж в използването на е-услуги от жители. Към момента 80% от всички подадени заявления за приходите са пристигнали електронно, което е близо 30% нарастване по отношение на предходната година, демонстрира информация на Национална агенция за приходите, направена за " Капитал ". Въпреки това очевидци виждат пред някои офиси на приходната организация сега опашки. Това значи, че електронните услуги не са всеобщ феномен.

Митниците също оферират голям брой електронни услуги и документи са подават единствено по електронен път. Агенцията по заетостта също залага на онлайн връзката с клиентите, макар че, в случай че се съди по опашките пред бюрата по труда, очевидно аналоговото другарство и там е взело превес. Институцията е една от тези с необятни благоприятни условия за онлайн подаване на документи - в последните дни това стана допустимо даже за хората, които си търсят работа, и към този момент не е належащо да се върви персонално до бюрото по труда за регистрация. Оказва се обаче, че даже и в този момент проблеми не липсват. " Част от търсещите работа нямат нужното равнище на цифрови компетентности или не разполагат с нужната техника, с цел да се възползват от нашите онлайн услуги, което постанова обслужването им на място. Поради това опциите за отдалечена работа на чиновниците в тези дирекции е лимитирана ", споделят от организацията.

От началото на изключителното състояние фонд " Земеделие " също вкара две благоприятни условия за подаване на документи за течащите сега акции за кандидатстване за директни дотации за към 1.4 милиарда лева, както и за разнообразни стратегии и държавни помощи.

Общински несгоди

В районните администрации на Столичната община използването на електронни услуги е на двата полюса - при някои има завишаване на интереса от жители ( " Оборище ", " Банкя " и " Слатина " - най-много поради неотдавна пуснато мобилно информативно приложение), до момента в който други изобщо не могат да се похвалят с такива индикации ( " Лозенец ", " Средец " ). От " Панчарево " обаче виждат, че нараства броят на запитванията от жители по електронната поща. Промяна в държанието на хората вижда и кметът на " Средец " Трайчо Трайков. Той изясни пред " Капитал ", че са зачестили настояванията за удостоверения за сегашен или непрекъснат адрес, както и за неговата смяна. Затова и администрацията към този момент ще стартира да ги дава служебно, без нужда да се идва.

Община Варна предлага 11 онлайн услуги, като оттова прецизират, че се е нараснал броят на прилагане на е-услуги, свързани с локалните налози, поради интервала на данъчната акция. През месец март 444 лица са платили отговорностите си през уеб страницата, като, за съпоставяне, за февруари броят им е бил 297 лица. От отговорите обаче не излиза наяве дали са повече по отношение на предходната година, когато не е имало карантина. Но при всички случаи за 300-хиляден град като Варна това е пренебрежимо малко.

Община Габрово предлага 10 е-услуги за локални налози и такси и 5 за гражданска регистрация (ГРАО), които не постановат наличие във фронт офисите, защото за тях е обезпечена опция и за електронно разплащане. При спешна обстановка не всички административни услуги могат да се декларират по електронен път, само че е основана опция това да става посредством лицензиран пощенски оператор и заплащането им да се прави по банков път, т.е. това няма да наложи посещаване на жители в офисите на общината.

Накратко - обратно на скептицизма администрацията, наподобява, работи - с леко скърцане, с малко подбутване, къде сполучливо, къде - по-малко. Въпросът е в това дали чрезвичайната обстановка ще катализира потреблението на електронни услуги, на какво равнище са дисциплината и организацията на работа в институциите. Защото и двете неща са скъпи - за електронното ръководство до момента са налети милиарди без никакъв резултат, отново милиарди са заплатите на държавните служители, които идват от налозите на жителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР