И принтирането, и 3Д технологиите са неразделна част от съвременния

...
И принтирането, и 3Д технологиите са неразделна част от съвременния
Коментари Харесай

3Д принтерите – надежда за нов живот

И принтирането, и 3Д технологиите са неразделна част от актуалния живот и бизнес. Съчетаването на 3Д с принтиране е относително ново направление. Тази новаторска технология за основаване на разнородни триизмерни обекти намира приложение в необятен кръг индустриални сфери, в бита и рекламата, в космонавтиката и авиацията, в защитата и в… медицината.  Изненадващо 3Д принтерите дават вяра за нов живот на инвалиди и тежко заболели хора, нуждаещи се от тъкани, органи или крака.

В началото 3Д принтирането се отличаваше с прекомерно висока цена. С развиването на технологиите то става все по-достъпно, а неповторимата технология обгръща нови сфери. През 2011 година 3Д принтирането навлиза стремглаво в медицината. Началото е сложено със основаване на уред за недоносено бебе, което било с недорасъл бял дроб и с заплаха за живота. Вероятно ви е любопитно да разберете повече за чудесата, които 3Д принтерите могат да сътворят?
Нова технология дава обещание създаване на „ живи “ домове
Учени от Харвардския университет са описали технология за потребление на живи мастила при строителството на къщи. Изследването е публику...
Прочети повече
Възможностите на 3Д принтерите в медицината
Изследователи от Харвардския университет вършат огромен прогрес в биопринтирането на кръвоносни съдове, което е от основно значение за основаване на 3Д тъкани и кръвоснабдяването им. В Судан 3Д принтерите оказват помощ на доста хора да се върнат към живота, откакто са изгубили крайниците си поради войната. Протезите са скъпи, замяната на техни елементи изисква средства и запас, а 3Д принтерите дават опция за бърза и преференциална направа на прецизни протези, съобразени с потребностите и фигурата на потърпевшия, които да възстановят придвижването на хората, останали без крака, и да им оказват помощ да водят съвсем естествен живот. Очаква се 3Д принтерите да намерят приложение в предварителна защита на инфаркта посредством отчитане на запушени кръвоносни съдове. Във Вашингтонския университет откриватели основали 3Д скотски сърца, към които била увита електроника. Тя може да се приложи и към човешкото сърце, като се чака скоро да наблюдава положението на съдовете и да открива запушени артерии. 3Д принтерите се включват и в битката за лекуване на онкологични болести. Принтират се с 3Д принтери тумори, с цел да се търсят нови медикаменти, лечения и благоприятни условия за изцеление на болните. Susmita Bose свързват химикали с керамичен прахуляк, създавайки комплицирани матрици, които подтикват растежа на костите в случайна форма. Това е важен прогрес на медицината и 3Д принтирането, чието бъдеще следва да забележим. Принтират се междупрешлени дискове за гръбначни проблеми и възобновяване на подвижността на пациенти, ушни хрущали, които да оказват помощ за връщане към естествения живот на изгубилите слуха си, сърдечни клапи, чието тестване следва, както и доста други тъкани и органи. 3Д принтирането евентуално ще се окаже последна вяра за естествен живот на хиляди заболели хора и в него има заложени доста очаквания. Технологията може да промени живота на стотици хиляди, чакащи за нов орган. Правени са към този момент животоспасяващи интервенции като подмяна на част от черепа на потърпевша жена с направен от 3Д принтер. Операцията е сполучлива и е осъществена от екип от холандски лекари. Подобни сполучливи интервенции са правени и в Словакия, и в Китай. 3Д принтерите дават вяра за живот и възобновяване и на потърпевши пациенти с изгаряния. В Съединени американски щати е създаден принтер, който принтира кожа непосредствено върху раните от изгаряния на жертвата, която кожа е жизненоспособна и запълва изгорените и потърпевши зони, връщайки пациента към естествен живот. Възможността човек да сътвори жива тъкан и органи и да избави живота на толкоз доста хора, е неповторима и цялостна с очаквания.
Съществува ли заплаха при 3Д принтирането?

Подобно на всички други машини, 3Д принтерите също изпускат нездравословни излъчвания и боравенето с тях може да бъде рисково, в случай че не се съблюдават избрани ограничения за сигурност при работа и не се носят ЛПС. Запознаване с ограниченията за сигурност, отлична вентилация, фотокаталитични филтри, хепа филтри, защитни кутии и покупка на уреди, които имат документ, понижават до най-малко риска от нездравословно влияние върху здравето на боравещия с принтера и върху околната среда.

Още от ТЕХНОЛОГИИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР