Град Монпелие в Южна Франция стана последният европейски метрополис, който

...
Град Монпелие в Южна Франция стана последният европейски метрополис, който
Коментари Харесай

Монпелие е поредният град в Европа с безплатен транспорт

Град Монпелие в Южна Франция стана последният европейски метрополис, който направи за всички свои поданици пътуването с публичен превоз гратис.

За да се възползват от наличната опция, жителите на града би трябвало да изпълнят единствено едно изискване - да получат специфичен пропуск под формата на цифрова карта на смарт телефона си или физическа такава. Това са над 280 000 души в самия град и общо малко повече от 600 000 с предградията.

От жителите към този момент няма да се изисква да валидират своя пропуск, а единствено да демонстрират съществуването и достоверността му - документът може да се възобновява всяка година - против предоставено уверение за непрекъснат адрес.

Нововъдената политика обаче не важи за туристите, които ще би трябвало да продължат да заплащат по 1,60 евро за еднократно пътешестване.

" Това е мярка, която се надявам да въодушеви и други огромни градове. Мярка, която съчетава екологията и покупателната дарба. Тя дава директен отговор на инфлацията, която подкопава финансите на семействата ", сподели кметът на града Микаел Делафос, представен от френското издание Le Figaro.

С влизането в действие на безплатния градски превоз кметът социалист на Монпелие съблюдава едно от предизборните си обещания, дадени по време на акцията му през 2020 година

Общата годишна сметка на двойка с две деца преди въвеждането на безплатната транспортна скица в града е била 1 472 евро.

" Като се има поради цената на бензина, си мисля, че тази мярка може да помогне за понижаване на потреблението на коли ", разяснява в сряда 46-годишната Одри Бенез, шеф на туристическа организация.

Освен финансовия аспект, нововъведената политика неоспоримо ще усъвършенства и екологичните индикатори в града.

С решението си Монпелие се причисли към европейската страна Люксембург, в това число едноименната ѝ столица, която предприе тази стъпка през 2020 година

Истинският отличник в това „ екологично съревнование “ обаче остава столицата на Естония - Талин, която направи градския превоз безвъзмезден още през 2013 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР