Експерти по железопътен транспорт изразиха общо мнение, че изграждането на

...
Експерти по железопътен транспорт изразиха общо мнение, че изграждането на
Коментари Харесай

Високоскоростен влак: Пътуването от София до Русе би отнемало около 1 час и 30 минути

Експерти по железопътен превоз показаха общо мнение, че построяването на високоскоростни железопътни линии в България би трябвало да се трансформира в държавна политика. По време на конференция в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция те подчертаха, че страната ни изостава доста в развиването на този тип превоз в съпоставяне със прилежащите страни.

Инж. Румен Марков, шеф на „ Лардж Инфрастръкчър Проджектс “ ООД, посочи нуждата от 10-годишна стратегия за развиване на високоскоростния железопътен превоз . Той акцентира, че неналичието на средносрочни и дълготрайни стратегии в бранша излага пътническия железопътен превоз на голям риск.

Според Марков, политическите партии би трябвало да одобряват политиките на Европейския съюз за високоскоростните железници и да реализират консенсус за тяхното осъществяване в България . Той уточни, че частният бранш демонстрира интерес към построяването на високоскоростни линии, в това число посредством концесии, до момента в който държавните органи не плануват такива планове.

Железопътният специалист Симеон Евтимов акцентира, че високоскоростните железопътни линии би трябвало да бъдат приоритет за страната, защото те се трансформират във значим геостратегически фактор. Той добави, че железопътните линии за 160 км/час не могат да се смятат за високоскоростни.

По време на конференцията бяха показани данни за евентуалното време за пътешестване по някои съществени дестинации, в случай че бъдат осъществени високоскоростни железопътни линии в България . Например, пътешестване то от София до Варна би отнемало към 2 часа, до Русе – 1 час и 30 минути, до Букурещ – 2 часа и 15 минути, а до Солун – 1 час и 30 минути.

Адвокат Николай Николов очерта правната рамка към развиването на високоскоростния железопътен превоз и построяването на такива планове в България .

Експертите са единомислещи, че построяването на високоскоростни железопътни линии в България е освен нужда, само че и опция за развиване на страната. Те приканват страната да предприеме решителни дейности в тази тенденция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР