Премиерът на Словакия Роберт Фицо е без опасност за живота,

...
Премиерът на Словакия Роберт Фицо е без опасност за живота,
Коментари Харесай

Роберт Фицо е без опасност за живота след операция, отнела часове

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е без заплаха за живота, откакто интервенцията му е минала " добре " и се допуска, че " в последна сметка той ще оцелее ". Това съобщи вицепремиерът на страната Томаш Тараба, представен от BBC.

против него в град Хандлова. Той беше прострелян пет пъти, като се твърди, че претекстовете за опита за ликвидиране са политически. Премиерът беше в сериозно положение и се наложи да бъде опериран.

" Бях доста шокиран и се пробвах да се свържа с хора, с цел да схвана какъв брой съществено е положението му. За благополучие, доколкото знам, интервенцията е предходна добре и допускам, че в последна сметка той ще оцелее ", сподели Тараба в изявление за BBC.

Видеозапис, сниман в сряда, демонстрира момента, в който по 59-годишния Фицо са създадени пет изстрела, до момента в който той се ръкува с дребна група поддръжници в град Хандлова, на към 90 благи североизточно от столицата.

The moment when a man shot Slovakia PM Robert Fico.
— RadioGenoa (@RadioGenoa)
По случая е арестуван един обвинен, заяви президентът на страната в телевизионно изказване. Местни медии разпознават хипотетичния стрелец като 71-годишния публицист и стихотворец Юрай Цинтула - неведнъж награждаван създател, който през 2016 година е работил в частна охранителна компания и от този момент има позволение за владеене на оръжие.

Цинтула неотдавна е приказвал във YouTube за желанието си да сътвори политическо придвижване. Той е последовател на демократичната партия " Прогресивна Словакия " и намерено е изразявал омразата си към левицата в обществените мрежи, а през последната година - и към Фицо.

Фицо е 4 пъти министър-председател на Словакия за последните 20 години. За последно се върна на власт след избори предходната есен, когато не съумя да завоюва болшинство, само че направи коалиция с крайните националисти. Успехът му на изборите беше заздравен частично поради обещанията му да спре военната помощ за Украйна и рецензиите му против глобите против Русия.

Към момента обаче няма публична версия на управляващите за претекстовете на нападателя. Словашкият президент Зузана Чапутова съобщи, че обвиненият за стрелбата е арестуван от полицията. Тя съобщи, че органите на реда ще дават повече информация, когато могат, и помоли обществеността да не популяризира непотвърдени клюки.

Чапутова осъди акта на принуждение против 59-годишния министър председател като " жесток и необмислен " и го дефинира като " нахлуване против демокрацията ".

Покушението против Фицо шокира света и международните водачи неотложно осъдиха нападението.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в профила си в X:

" Остро съдя ужасното нахлуване против министър-председателя Роберт Фицо. Подобни актове на принуждение нямат място в нашето общество и подкопават демокрацията - най-ценното ни общо богатство. "

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е " угрижен " от случилото се, като го назова " отблъскващ акт на принуждение ".

Украинският президент Володимир Зеленски изрази " взаимност с народа на Словакия " след " ужасяващото " нахлуване. Реакция имаше и от страна на близкия съдружник на Фицо - съветския президент Владимир Путин, който съобщи, че " не може да има никакво опрощение за това чудовищно закононарушение " и пожела на словашкия министър председател бързо и цялостно възобновяване.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР