Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД)

...
Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално движение (ОНД)
Коментари Харесай

Грузинското правителство заплашва протестиращи

Димитри Чиковани, член на грузинското опозиционно Обединено национално придвижване (ОНД) и деен протестиращ против закона за задгранични сътрудници сподели, че  е бил атакуван от петима души предходната седмица, обвинявайки държавното управление, че се пробва да сплаши съперниците, цитира думите му " Ройтерс ".

Масови през последния месец , откогато Народното събрание одобри на първо четене законопроекта за така наречен " задгранични сътрудници ".

Активисти и видни фигури от опозицията споделиха, че са били нападнати, в това число опозиционният водач Леван Хабеишвили , който се появи в Народното събрание с превързана глава и сподели, че е бил обичай от полицията на митинг , оставяйки го със счупени кости.

Чиковани сподели, че се е прибрал у дома в сряда на 8 май, когато петима души са го нападнали, ритали и удряли , откакто е паднал на земята от първия удар. Атаката е била снимана от охранителната камера пред къщата.

" Беше доста бърз и много мъчителен развой... само че преди този момент имаше доста позвънявания и закани. И знам сигурно, че не беше единствено против мен, само че и против хиляди други хора ", сподели Чиковани и добави, че още трима са били нападнати същата нощ.

Говорител на вътрешното министерство отхвърли да разяснява обвиняванията.
 Протестиращи в Тбилиси блокираха значимо кръстовище
Протестиращи в Тбилиси блокираха значимо кръстовище

Има арестувани

Законопроектът ще изисква организациите , получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като сътрудници на задгранично въздействие, налагайки тежки условия за откриване на информация и наказателни санкции за нарушавания.

Правителството на Грузия съобщи, че законът е нужен, с цел да се подсигурява прозрачността на задграничното финансиране за Неправителствени организации , да се бори с " псевдо-либералните полезности ", насърчавани от чуждбина, и да резервира суверенитета на страната.

Един народен представител от ръководещата партия " Грузинска фантазия " отхвърли изказванията за заплашване, като о бвини опозицията, че сама е провела офанзивите.

" Ако бруталният побой над хора е в полза на някого, това несъмнено не е " Грузинска фантазия " , а радикалната съпротива ", сподели високопоставеният ръководещ народен представител Гия Волски, представен от грузинските медии по случая Чиковани.

Чиковани е със строшен нос, счупени скули, комоцио и разнообразни натъртвания , в това число хематоми на очите. Той сподели, че не е ходил в полицията и те не са се свързвали с него, макар че имат отговорност да проверяват случаите, когато жертвите оповестяват за пострадванията си в незабавните отделения на болничното заведение.

" Нямам религия в нашата полиция, че желае да проверява ", сподели той пред Ройтерс пред Народното събрание, където всеки ден се събират хиляди на митинг. Той назова полицията " марионетки " на Грузинската фантазия.

Във вторник (14 май) Народното събрание на Грузия одобри на
 Белият дом: Съединени американски щати ще преразгледат връзките си с Грузия
Белият дом: Съединени американски щати ще преразгледат връзките си с Грузия

Това ще стане, в случай че влезе в действие " закона в кремълски жанр "

Противниците настояват, че законопроектът е сходен на закон, който оказа помощ за потушаването на несъгласието в Русия против президента Владимир Путин и го виждат като тест за това дали Грузия остава по пътя към интеграция с Европа или се връща към въздействието на Москва.

Съединени американски щати, Европейският съюз и НАТО показаха угриженост по отношение на законопроекта, заявявайки, че той води Грузия в неверна посока.

След приемане на трето четене законопроектът отива при президента Саломе Зурабишвили , която по-рано съобщи, че. Въпреки това, нейното решение може да бъде анулирано от ново гласоподаване в Народното събрание, следен от ръководещата партия и нейните съдружници.

Чиковани сподели, че митингите ще продължат макар заканите.

" Решени сме да протестираме, до момента в който този съветски закон не бъде анулиран " , сподели той. " Тези способи, които може да работят в Беларус и в Русия - няма да работят при грузинци. Грузинците харесват свободата си и ние ще се борим за нея.
 Европейски Съюз приканва Грузия да отдръпна закона за
Европейски Съюз приканва Грузия да отдръпна закона за " задграничните сътрудници "

Предупреждават, че мярката може да попречи на упоритостите на Грузия за членство
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР