Охрана на премиера на Словакия Роберт Фицо е допуснала поредица

...
Охрана на премиера на Словакия Роберт Фицо е допуснала поредица
Коментари Харесай

Експерт по сигурността: Има сили извън Словакия, които биха имали полза от покушението срещу Фицо

Охрана на премиера на Словакия Роберт Фицо е позволила поредност от пропуски и безредните ѝ дейности демонстрират отблъскващ непрофесионализъм. Това разяснява специалистът по сигурността Иван Анчев в изявление пред Nova.

Според него словашките служби не са взели задоволително ограничения преди събитието, на което е участвал министър председателят, и не са създали нужния изследователски разбор.

Фицо беше откаран в болница след опит за ликвидиране в град Хандлова, като претекстовете за закононарушението са политически. Той претърпя дълга интервенция и сега е без заплаха за живота, излиза наяве от изявление на вицепремиера на страната.

Анчев обръща внимание на това, че по премиера е стреляно пет пъти: " Това не е да стреляш един път и да го уцелиш без да искаш, а пет пъти да попаднат патрони в тялото на обекта. Това значи, че е бил оголен напълно пред нападателя ".

По думите му с изключение на процесуално-следствено следствие за оръжието и употребяваните патрони, би трябвало да се води и оперативно следствие, с цел да се откри дали има поръчители.

Експертът по сигурността сподели, че такива набези от вида " уединен вълк " са най-трудни за разплитане. Основен въпрос при следствията обаче ще бъде кой има интерес от тези събития.

" Бих споделил, че има сили, в това число и отвън Словакия, които биха имали изгода от безредие на картите вътре в страната. Говоря тъкмо за съветския интерес. Ако имам конкурент той ще каже но по какъв начин Фицо е един от най-проруските и прокремълски водачи в Европа. Именно поради това, тъй като по тази метод се хвърля най-лесно тиня върху съперника ", съобщи Анчев.

Той дава образец с това, че още през вчерашния ден няколко минути след опита за нападение съветската пропагандистка и основна редакторка на " Русия през днешния ден " Маргарита Симонян е употребила случая в Словакия, с цел да хвърли виновност върху Украйна и да я употребява като част от пропагандната си изразителност си за войната.

По случая в Словакия е обвинен 71-годишен награждаван публицист Юрай Цинтула. Анчев е на мнение, че службите е трябвало да вземат поради информацията, че в последните месеци Цинтула е споделял в обществените мрежи остри рецензии към държавното управление и съответно към премиера.

" Това са все червени знамена, които е трябвало да изкачат един след различен преди още да се отиде до мястото на събитието. Трябвало е да се направи изследователски разбор ".

Експертът по сигурността позволява, че опитът за ликвидиране може да се употребява и за вътрешнополитически цели, в това число и по отношение на и публичния оператор RTVS.

" Видях, че вътрешният министър си е разрешил да каже на публицистите, че те са отговорни за това ликвидиране с насаждането на омразата. Аз смятам, че сега всеки един политик от обединението на Фицо ще се опита да се разправи със своите съперници, в това число и да бъдат докарани до край тези промени в Словакия ", добави Анчев.

Още по тематиката:
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР