71-годишен мъж стои сред група от петдесетина души край Културния

...
71-годишен мъж стои сред група от петдесетина души край Културния
Коментари Харесай

Първо подава ръка, след това стреля: Кой извърши атентата срещу Роберт Фицо

71-годишен мъж стои измежду група от петдесетина души край Културния център в Хандлова и се провиква фамилиарно към словашкия министър председател: " Робо, ела насам ".

Роберт Фицо се приближава до пенсионера, подава му ръка и в този миг се чуват изстрелите.

Мъжът не желае да поздрави министър-председателя, а да го убие. Фицо прави няколко крачки обратно и пада на земята. След секунди стрелецът също в повален от служителите на реда.

Свидетели на закононарушението, осъществено измежду бял ден на площада в Хандлова, описват пред словашкия уебсайт " Правда " за потресаващата сцена.

Нападателят е Юрай Цинтула, 71-годишен мъж от Левице. Градът е с към 33 000 души население, среща се на към 80 км южно от Хандлова.

Оръжието, с което той е стрелял по Роберт Фицо, евентуално е записано законно.

Какви са претекстовете му за закононарушението - към момента не е ясно.

Синът на Цинтула споделя пред " Aktuality ", че е шокиран от дейностите на татко си и не е имал визия, че той би направил сходно нападение.

На въпрос дали Цинтула е изпитвал ненавист към водача на партия " Смер ", той дава отговор: " Ще го кажа по този начин: той не гласуваше за Фицо ".

Юрай Цинтула е създател на няколко стихосбирки и два романа, показва се за публицист и журналист в профила си във Фейсбук. Една от книгите е отдадена на обвинявания против локалната ромска общественост за това, че злоупотребява със системата за обществени помощи.

През 2015 година той става член на Съюза на словашките писатели. Организацията се разграничи от Цинтула след стрелбата по Роберт Фицо и разказа дейностите му като " жесток акт, който няма паралел в историята на Словакия ".

През 2016 година Цинтула е работил за частна охранителна компания, от този момент има и легален револвер. По това време самият той е станал жертва на нахлуване в търговски център в Левице, осъществено от младеж под въздействието на опиати.

Отново през 2016 година Цинтула се е срещал с представители на паравоенната организация " Slovenski Branci " - националистическа формация с проруски уклон, която се основава през 2012 година

‼️
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР