Шестте държави от Западните Балкани се срещнаха в адриатическия курорт

...
Шестте държави от Западните Балкани се срещнаха в адриатическия курорт
Коментари Харесай

Лидерите на Западните Балкани търсят път към общ пазар в Котор

Шестте страни от Западните Балкани се срещнаха в адриатическия курорт Котор в Черна гора в четвъртък под егидата на Европейския съюз, за се опитат да ускорят промените, да основат собствен собствен общ пазар и в последна сметка да се причислят към блока, предава Ройтерс.

След като им беше дадено участие в Европейски Съюз преди години, процесът на присъединение в целия район, включващ Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, се забави знаичтелно, основно заради нежеланието на 27-те членки на Европейски Съюз и неналичието на промени в целия район.

Европейски Съюз желае, с цел да помогне на страните от Западните Балкани да образуват районен общ пазар и да се причислят към европейския общ пазар в области като свободното придвижване на артикули и услуги, превоз и сила.

Но те би трябвало да приложат промени и да разрешат нерешените проблеми със своите съседи.

" Планът за напредък към този момент не е план, той е действителност, която започнахме да прилагаме ", сподели Оливер Вархеи, европейският комисар по разширението.
 Планът за напредък на Европейски Съюз може да промени играта за Западните Балкани
Планът за напредък на Европейски Съюз може да промени играта за Западните Балкани

Той може да удвои размера на районните стопански системи през идващото десетилетие

Един от тласъците би бил страните от района да имат достъп до Единната европейска платежна зона (SEPA) , самодейност на Европейски Съюз за заплащания, ориентирана към опростяване на банковите преводи в евро.

Това би икономисало доста средства, сподели Джеймс О`Брайън, помощник-държавен секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси.

" (Това) ще понижи разноските с може би 7% за всеки превод. Това ще понижи разноските за заеми, което ще разреши на бизнеса да се разрасне ", сподели той.

Сърбия и Черна гора бяха първите страни в района, които започнаха договаряния за участие в Европейски Съюз, а Албания и Северна Македония започнаха договаряния с Брюксел през 2022 година, само че процесът е спрял поради антибългарската позиция на Скопие . Босна и Косово изостават доста от своите съседи в процеса.

Черна гора, Северна Македония и Албания също са членове на НАТО.
 Босна и Херцеговина се приближава до начало на договаряния С Европейски Съюз
Босна и Херцеговина се приближава до начало на договаряния С Европейски Съюз

Европейска комисия похвали страната за " впечатляващите стъпки "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР