Ззболяването, причинено от новия коронавирус, води до тежка пневмония, със

...
Ззболяването, причинено от новия коронавирус, води до тежка пневмония, със
Коментари Харесай

Признаците, по които кожата алармира за COVID-19

Ззболяването, породено от новия ковид, води до тежка пневмония, със признаци като кашлица, висока температура, настинка, главоболие и очно инфектиране. В същото време се оказва, че има най-малко 5 кожни признака, които също демонстрират съществуването на болест.

Откритието е на Испанската академия по дерматология и венерология (AEDV). Ръководителят на проучването Кристина Галван Касас показва, че има връзка сред кожните затруднения и степента на заразяването с ковид, написа zdrave.to.

В продължение на 2 седмици са били изследвани 375 души, диагностицирани с COVID-19, при които били открити съпътстващи кожни болести, появили се внезапно без видна причина.

Макулопапуларни изригвания (обриви)

Те са най-честите – в 47% от случаите, освен това измежду пациентите в най-тежко положение, с периодичност, сходна на други вирусни инфекции.

Уртикариални лезии

Изследвани са в 19% от случаите, главно върху торса или разпръснати по тялото. Предизвикват мощни сърбежи, видяни са при пациенти в тежко положение, появяват се по едно и също време с други признаци, свързани с COVID-19.

Мазолоподобни обриви – краката и ръцете

Този вид признаци се оказа присъщ за по-млади пациенти с по-лека прогноза на болестта, открит е в 19% от случаите в по-късен стадий на инфекцията от ковид, продължава към 12 дни.

Везикуларни изригвания

В 9% от случаите са видяни, по-често при пациенти на междинна възраст и със междинна активност на болестта.

Ливедо ретикуларис

Отбелязана е появяването му в 6% от случаите, характеризира се с поява на червеникаво-сини до лилави, мрежовидно ситуирани петна по кожата, най-вече по кожата на краката вследствие на нарушен приток на кръв към кожата. Бяха видяни при по-възрастни пациенти в по-тежко положение (в тази група е записана 10% смъртност “).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР