Близо 50 души са задържани в арменската столица Ереван по

...
Близо 50 души са задържани в арменската столица Ереван по
Коментари Харесай

Между Армения и Азербайджан остават различия. Защо Ереван е пред нови протести

Близо 50 души са арестувани в арменската столица Ереван по време на митинг с искане на оставката на премиера Никол Пашинян . Причината за недоволството им е оповестената в края на април договорка за земя с Азербайджан. По-късно в неделя са планувани нови демонстрации.

Новината идва на фона на извършената двудневна среща сред външните министри на Азербайджан и Армения в казахстанската столица Алмати . Преговорите бяха ориентирани към подписване на кротичък контракт сред двете враждуващи страни, само че завършиха без необикновен прогрес.

След срещите и двете външни министерства разгласиха съвсем идентични изказвания, в които се споделя, че сред страните " остават разлики " и че договарянията ще продължат в бъдеще.

В събота Министерството на вътрешните работи удостовери последните арестувани за несъблюдение на полицейски разпоредби след многохилядните в Ереван. Преди да стартира арестите, полицията прикани хората да разчистят няколко съществени пътни артерии в центъра, само че те не се подчиниха.

Ръководителят на митинга архиепископ Баграт Галстанян прикани поддръжниците си още веднъж да блокират уличното придвижване в центъра на Ереван в неделя.

Ереван и Баку реализираха авансово единодушие по протокол, подписан на 19 април, в който Армения отстъпва контрола върху четири села, следени от Ереван от 90-те години на предишния век.

Никола Пашинян сподели, че едностранните отстъпки са нужни, с цел да се предотврати азербайджанската военна експанзия против Армения.

Депутатите от опозицията се заканиха да отстранят Пашинян. Съюзниците на премиера в Народното събрание упрекнаха съперниците му в образуване на прелом и се пробваха да свържат придвижването с някогашния президент Роберт Кочарян , упрекнат в корупция и образуване на прелом или с съветски ползи. Те също по този начин упрекнаха 52-годишния Галстанян, че е съветски разузнавач, без да показват доказателства.

През последните три десетилетия Армения и Азербайджан водиха две войни за района Нагорни Карабах , който след разпадането на Съветския съюз е анклав с преобладаващо етническо арменско население и е интернационално приет за азербайджанска територия.

През 2020 година Азербайджан си върна елементи от Нагорни Карабах дружно със седем околни региона, за които арменските сили претендираха по време на предходния спор.

След като Баку пое цялостен надзор над района вследствие на през септември 2023 година, избягаха от Нагорни Карабах в Армения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР