Преди около 24 500 години тялото на 4-годишно дете е

...
Преди около 24 500 години тялото на 4-годишно дете е
Коментари Харесай

Между човек и неандерталец: Дете пренаписа човешката история

Преди към 24 500 години тялото на 4-годишно дете е увито в саван, оцветен в охра, и е спуснато в погребална яма в долината Лапедо в централна Португалия. За разлика от всички живеещи през днешния ден деца обаче това неизмеримо дете имало неповторима комбинация от черти на актуален човек и неандерталец, опровергавайки всичко, което си мислехме, че знаем за историята на нашия тип.

(Във видеото може да научите повече за: Нови обстоятелства за неандерталците и за какво е значимо да ги знаем)

Известен като детето от Лапедо, цялостният скелет на детето е открит през 1998 година Дотогава антрополозите са приемали, че актуалните хора са еволюирали в Източна Африка, преди да се разпространят в Евразия и да заменят по-архаичните хоминиди, които са живели там, в това число неандерталците.

Това изказване предполагаше, че ние и нашите антични родственици сме били изцяло обособени типове, които не са могли да се кръстосват, и че нашата агресия е довела до изгубването на по-примитивните ни братовчеди.

How A Human-Neanderthal Hybrid Child Rewrote Human History

Around 24,500 years ago, the body of a 4-year-old child was wrapped in an ochre-dyed shroud and lowered into a burial pit in the Lapedo Valley of central Portugal.
— Science Academy (@Academ18Academy)
Детето от Лапедо пренаписва този сюжет, което накара откривателите да предложат, че актуалните хора в действителност са се чифтосвали с неандерталци и че генетичният код на този липсващ тип се е запазил в хибридната линия, произлязла от кръста на нашите кръстосани предшественици.

Смята се, че детето е било от мъжки пол, само че е имало брадичка и вътрешно ухо на анатомично актуален човек, както и набита фигура и крака на неандерталец. Първоначално това изобретение провокира шокова вълна в антропологичния свят и провокира яростни диспути за това какво значи всичко това за човешката история.

В истинското си проучване на скелета създателите означават, че детето е живяло няколко хиляди години след хипотетичното изгубване на неандерталците, което допуска, че тези родови черти би трябвало да са били надълбоко вкоренени в човешкия геном и че затова момчето е " потомък на обстойно смесени популации ".

С други думи, кръстосването сред хората и неандерталците не се е случило единствено един път или два пъти, а е протекло на равнище популация, което е довело до забележителна хибридизация.

Това на собствен ред значи, че неандерталците не просто са измрели, когато са се появили актуалните хора, а неведнъж са се свързвали с новите си съседи до степен, в която отчасти са се слели с тях.

По време на откритието тази концепция е била възприемана като много радикална и ненапълно шокираща, което е предиздвикало някои учени да опровергаят първичните открития. В един разбор да вземем за пример се стига до заключението, че детето от Лапедо въпреки всичко не е хибрид, а е просто необичайно завършен актуален човек.

Въпреки това теорията за примесите беше дефинитивно потвърдена през 2010 година, когато откривателите секвенираха генома на неандерталеца. По този метод те разкриват, че всички модерни неафрикански популации съдържат сред 1 и 4 % неандерталска ДНК, като по този метод удостоверяват, че нашите антични предшественици в действителност са се кръстосвали с тези изчезнали хоминиди.

За благополучие нашите фенотипове са се оправили ненапълно през хилядолетията и към този момент не притежаваме неандерталска физика. Въпреки това, сходно на детето от Лапедо, всички ние, които произлизаме отвън Африка, сме модерни хибриди сред човек и неандерталец.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР