Зрителите в Близкия изток няма да могат да изживеят епичната

...
Зрителите в Близкия изток няма да могат да изживеят епичната
Коментари Харесай

Шест страни в Близкия изток забраниха „Уестсайдска история“

Зрителите в Близкия изток няма да могат да изживеят епичната любовна история сред Мария и Тони: „ Уестсайдска история “, акомодация на Стивън Спилбърг по класическия бродуейски мюзикъл, е забранен в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт. 

В някои от тези страни - като Саудитска Арабия и Кувейт - филмът директно не получи документ за разпространяване. В други (Катар и Оман) забраната пристигна, откакто Disney отказа да се съобрази с желаните от локалната цензура съкращения, заяви Variety.

Този ход не е изцяло неочакван, тъй като страните от Близкия изток имат строги условия за цензура във връзка с сексуалността, нецензурния език и други аспекти, които не подхождат на религията и националните им културни възгледи. В „ Уестсайдска история “ няма профанизми, само че както се разбра, цензорите не са могли да понесат наличието на транссексуален воин, чиято роля извършва небинарният артист Айрис Менас.  

Филми с препратки към ЛГБТИ редовно стават цели за цензорите освен в Близкия изток, само че и в Русия и Китай. Съвсем неотдавна комиксовият епос на Disney „ Вечните “ по този начин и не стигна до разпространение в същия район, поради включването на първата намерено еднополова двойка във филм на Marvel. Във „ Вечните “ Фастос (божество от друг свят) в осъществяване на Брайън Тайри Хенри споделя целувка със смъртния си брачен партньор Бен (Хааз Слейман). В Русия пък филмът бе прожектиран, само че единствено за фенове над 18 години.

„ Уестсайдска история “ излиза  по кината по света и у нас в петък. Новата версия идва 60 години след истинския филм (който от своя страна е акомодация по  бродуейския мюзикъл от 1957 г.), а Рейчъл Зеглър и Ансел Елгорт са в основните функции на двамата влюбени. В тази модерна версия на Ромео и Жулиета, междуетническия романс на младите подхранва съперничеството сред две враждуващи улични банди. Актьорският състав включва още Ариана ДеБос като Анита, Дейвид Алварес като Бернардо, Майк Файст като Риф и Рита Морено (която завоюва " Оскар " за ролята на Анита в акомодацията от 1961 г.) - този път като Валентина.

Филмовият критик на Variety Оуен Глейбърман похвали отношението на Спилбърг към добре познатата история, като сподели, че режисьорът е направил кино лентата собствен, оставайки същевременно правилен на вичко, което публиката обича в тази романтична история. " Във версията на Спилбърг има подиуми, които ще ви разчувстван, подиуми, които ще ускорят пулса ви, и подиуми, в които просто ще седите и ще се наслаждавате на величието на всичко това ", написа той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР