Знаехме си, че и тук Русия ще бъде виновна. Именно

...
Знаехме си, че и тук Русия ще бъде виновна. Именно
Коментари Харесай

Как Русия и Китай разрушават Шри Ланка

Знаехме си, че и тук Русия ще бъде отговорна. Именно „ съветската експанзия “ е довела до това Шри Ланка да бъде пометена от всеобщи митинги, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

Това обаче първо е много остаряла вест, от предходната седмица, само че има нещо хем по-ново, хем по-сериозно. И второ, в края на краищата Китай е този, който по някаква причина е заловил красивия остров в Индийския океан в дългова капан - това е главната тематика на всички днешни западни мнения за бурните събития, които се случват там.

И в този момент, когато се оказа, че китайците и руснаците сме унищожили една почтена далечна страна, ние в Русия в действителност се заинтересувахме от всичко, което се случва там. И освен в името на празното любознание, а тъй като тази история се трансформира от чисто местна, районна драма в един тип модел за „ разрешаване на рецесия “, който може да се разиграе във всяка част на света.

Разбира се, общоприетата реакция на нашите специалисти по погромите в Коломбо се свежда до формулата: „ Сигурно американците са спретнали следващата гражданска война, както направиха преди в Пакистан, с цел да изтръгнат тези две страни от китайското въздействие “. Но не са нужни американци, с цел да бунтуват хората в страна, в която няма бензин и няма пари за импорт, само че има задължения, които несъмнено не могат да бъдат платени.

Известен е моделът, по който се разви рецесията. Пари назаем в една обстановка, само че би трябвало да се върнат в друга. Пандемията понижи потока от туристи (тоест на задгранична валута) към Шри Ланка съвсем до нула, задълженията и тяхното обслужване мигновено стананепоносимо тежко, нямаше с какво да се купят торове и жито, а по-късно дойде следващото заплащане по китайския заем. И макар че всевъзможни революции с всеобщи погроми на държавни здания и различен идиотизъм единствено утежняват обстановката, въпреки всичко е ясно, че всяка нация съвсем несъмнено би направила нещо сходно в такава обстановка.

Но дано да разгледаме това, което се назовава с стилната дума " разказ " - т.е. какво споделя западната (известна още като глобална) агитация и в какво би трябвало да има вяра целият свят. Наративът " кой е отговорен " до " какво да се прави ". Между другото, оня ден шефът на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел се оплака, като сподели, че „ световната борба на разказите “ за Украйна е „ в разгара си “ и позицията на Запада по този въпрос към момента не е преобладаваща. Всичко е казано вярно. Но какво да кажем за разказите в тази ситуация на Шри Ланка?

Тъй като Китай е избран за основния изверг, той се пази благодарение на числа и обстоятелства. Първият и най-прост факт е, че държавното управление на Шри Ланка е изтеглило 47% от своите заеми на интернационалните финансови пазари и единствено 10 % от дълга би трябвало да бъдат връщани на Китай. Толкова на Индия и по този начин нататък. Тоест клопката на острова очевидно е западно произвеждане.

Има и друга специфичност на обстановката: задълженията на острова, тези, които държат западняците, бяха отчасти препродадени на „ фондове лешояди “, това е нещо като ЧСИ на финансовия свят. В резултат на това тежестта стана по-тежка.

По-нататък става по-интересно, от поредицата " Не бъркайте в змийско гнездо ". Британската изследователска работа с име, превеждащо се като " Правосъдие за длъжници ", откакто чу всички тези диалози, стартира да се разправя - не със Шри Ланка, а с Африка. И разбра, че западните кредитори вземат лихви от африканците тъкмо два пъти по-високи от китайците. Освен това историята на Шри Ланка се повтаря: 35% от задълженията на африканците се държат от западни кредитори с техните непоносими лихви и единствено 12% от китайците (с изцяло разнообразни лихви).

После е още по-забавно. През май тази година същият разказ за „ клопката на китайския дълг “ се реалокира на високо равнище – министрите на финансите от западния общоприет щаб, „ Групата на седемте “ приканиха Китай да освободи света от същия този капан. Китай отговори и напомни, че единствено през 2020 година, само че в границите на решенията на Г-20, е облекчил дълговата тежест на разрастващите се страни с 2,1 милиарда $. И зададе въпроса: с какво и кого облекчихте?

Тоест се завъртя сериозен диалог за това, че има две категории кредитиране на развиващия се свят: западно („ лешояди “) и китайско (инвеститори). Всъщност Китай въобще не си пада по чисто финансовите игри. Той строи и резултатите от тези строителни планове дават опция на разнообразни страни да печелят. Дават се пари за доста съответни планове, а това напълно не е като да се закачите на куката на неразбираеми задължения.

По-специално в Шри Ланка това са два големи плана - пристанищата на Коломбо и Камбатота. Ако не беше световният стопански колапс от 2020-2021 година, те към този момент щяха да работят и да генерират приходи.

И в този момент рецесията в Шри Ланка, съчетана с обезверените разкази за китайските хищници с техния " дългов капан ", доведоха до отличен резултат: в случай че не целият свят, то професионалните бизнес кръгове получиха цялостна картина за какво Западът губи въздействие, а незападът е отпред. Между другото, още една цифра: предходната година китайците по целия свят са раздали такива заеми за планове на стойност 145,19 милиарда $, което е с 9,2% повече от миналата година. Виждате по какъв начин емисарите от Пекин преследват кредитополучателите с дългови капан, подготвени да реализират такива резултати.

Що се отнася до бъдещата орис на китайския сътрудник на Шри Ланка, има доста разновидности. Ако хората разбият столицата, тогава не е изключено идването на власт на прозападни прихождащи с цялостната украинизация на острова. Но най-вероятно естествена власт въпреки всичко ще се появи там. Предстои забавен урок: създаването на верния модел на държание в такава обстановка. Участници в това могат да станат Китай, Индия (съсед на Шри Ланка), Русия (възможен снабдител на нефт и газ, в случай че плащат) и други. Този модел може да бъде потребен за доста страни - измежду претендентите са Аржентина, Зимбабве и други в сходна обстановка.

И тогава ще стане доста по-ясно кой в нашия свят има опциите и мозъка да го изведе от сегашната рецесия, която занапред следва.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР