Най-удобната материя за лятото се превърна в една от ключовите

...
Най-удобната материя за лятото се превърна в една от ключовите
Коментари Харесай

5 прости съвета за грижа към ленените дрехи

Най-удобната материя за лятото се трансформира в една от основните трендове на стилните сцени този сезон. Вярно е, че ленените облекла са много придирчиви за грижа, което доста хора не помнят, като по този метод неумишлено редуцират живота на обичаните си тоалети. Предлагаме елементарни и потребни указания по какъв начин да се грижите за облеклата от лен, тъй че да ви устоят допустимо най-дълго. Ленът е съвършен материал за летен дрешник: натурален, дишащ, екологичен и даже се мачка толкоз грациозно. Въпреки големия брой неоспорими преимущества, с цел да могат ленените облекла в действителност да ви служат дълго време, те би трябвало да се грижат вярно, пише Actualno.com.

Как да перем лен?

Тъй като ленът е натурален материал, при прането му не би трябвало да се употребяват нападателни почистващи препарати и хлор. Те могат да повредят тъканните нишки и да скапват продукта. По-добре е да изберете деликатни артикули или прахуляк за детски облекла (обикновено не се прибавя хлор). Ако има леке ​​върху дрехата, преди изпиране би трябвало да го накиснете във вода, като добавите лимонена киселина или оцет (това ще помогне за унищожаване на петна и ще резервира цвета, в случай че продуктът е оцветен).

Как да перем бельото?

Най-добре е да перете бельото на ръка, само че този способ не постоянно е комфортен (особено когато става въпрос за огромни предмети като връхни облекла или спално бельо). Допуска се и машинно пране, само че при ниски обороти и при прецизно съблюдаване на температурния режим (бяло и небоядисано долни дрехи - до 90 градуса; долни дрехи с ярки или тъмни цветове - не по-високо от 27 градуса, останалото - не по-високо от 40 градуса ). Важно е да се поддържат температурни условия заради порестата конструкция на влакната на този материал. Под въздействието на високи температури багрилото може да бъде отхвърлено и продуктът ще избледнее. Също по този начин е значимо да изплакнете добре бельото след пране (дори в случай че сте употребявали натурален продукт). Това ще помогне да се предотврати утежняването на влакната заради окислителни резултати. 

Как да изсушим лен?



Препоръчително е бельото да се суши в хоризонтално състояние навън, надалеч от нагревателни уреди и директна слънчева светлина. В противоположен случай продуктът може да се свие.

Как да гладим лен?

Гладенето на ленът не е лесна задача. За да улесните процеса, по-добре е да извършите това, до момента в който продуктът е към момента малко мокър, като изберете температура не повече от 200 градуса (с овлажняване). Ако след пране лененото произведение се свие малко, можете да го изгладите през плътна тъкан - това ще ви помогне да върнете първичния му размер. Има още една загадка: с цел да придобие ленът предходния си искра, би трябвало да го гладите от лицевата страна.

Как да съхраняваме лен?

Ленените облекла би трябвало да се съхраняват хоризонтално, надалеч от директна светлина, с цел да се предотврати избледняване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР