Зловещата сянка на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския прозира зад

...
Зловещата сянка на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския прозира зад
Коментари Харесай

Война в ъндърграунда: Йоско Костинбродския пази Весо Телото, „Чуковете” превзеха София

Зловещата сянка на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския прозира зад Бандата на чуковете, която в този момент се управлява от ултраса Веселин Ермалаев, прочут повече като Весо Телото, рапортуваха самостоятелни един от различен източници на „ Уикенд ” от Министерство на вътрешните работи и подземния свят.

В ъндърграунда се носи, че откакто излязъл предварително на независимост, Йоско се самоизолирал в родното с. Безден и не си показвал носа на открито от боязън, че може да бъде заплетен в следващото закононарушение, което да му подсигурява следващото престояване зад решетките.
 Весо Телото е под закрилата на страховития Йоско от Костинброд
Де факто Йоско дърпа конците на Весо Телото, оня си стои в Безден, до момента в който армията на Ермалаев продава опиати в цяла София и регистрира затлъстял % към Йоско, безапелационен е информаторът на „ Уикенд ” от подземна София.

Както към този момент писахме, Весо Телото е най-актуалният наркобос в столицата. Благодарение траншове от по 20 000 лв. месечно към пробити ченгета, които са разследвани от „ Вътрешна сигурност ” за чадър над „ Чуковете ”, Ермалаев и сие са пълновластни господари на наркотрафика във всички елементи на „ Овча купел ”, „ Суходол ” и „ Филиповци ” – тук други дилъри нямат право да припарят, призна източникът ни.

Един от разследваните служители на реда е зам.-шефа на ГДБОП Димитър Кангалджиев, а другия е родственик на Телото, който работи също при антимафиотите.

Ситуацията на наркопазара се изострила през последния месец – напрежението ескалирало в същинска война за територии, в която се намесили и ченгетата. Засега е ясно, че униформени служители на реда са обикаляли по пандизите и арестите в София и района за да намерят очевидци против враждуващи групи, които да дадат показания.

Докато гангстерите се стапям взаимно, богопомазаните с чадър от ГДБОП като Бандата на чуковете ще въртят необезпокоявани смъртоносния си бизнес върху все по-голяма територия, призна информаторът на „ Уикенд ”.

Йосиф Йосифов е контингент на полицията от 30 година Освен като Костинбродския е прочут и като Безденски по името на селото до София, в което живее. Тогава дружно с приятелите си от Костинброд и близките села са разследвани за кражби, обири на коли и други по-дребни закононарушения.

„ Йоско беше натурален водач. Такъв е от дребен и всички се съобразявахме с него. Това са думи на прокурор Бранислав Славов по едно от делата против Йоско Костинбродския в Специализирания углавен съд. Славов постоянно гостувал в къщата на Йоско даже като настоящ магистрат. Познавал момчетата му, давал му пари назаем, обсъждали следствия против него. Развалили връзките си през 2010 година

Още в края на 90-те Йоско Костинбродския става водач на една от най-бруталните банди в страната. Командва в северната част на София и покрайнините и всички се преценяват с него. Близък другар и сътрудник с Даниел Георгиев – Джаки Ръчичката от Княжево, който командва група в южните елементи на столицата.

Припомняме, че Джаки Ръчичката и доближеният му Борис Арсов – Борчо бяха задържани през 2001 година след първото шумно похищение у нас – на предприемача Стефко Колев. Той е отвлечен в „ Княжево ”, а за живота му са поискани 2 милиона лв.. Тогава има подозрения, че гласът, който се е обадил на брачната половинка на жертвата, е бил този на Йоско Костинбродския. Той обаче не беше даден на съд.

Пред Темида се изправи единствено сътрудникът му Джаки Ръчичката, само че го оправдаха. По-късно очевидци по делото за стрелбата по Киро Японеца описаха, че различен необут от предишното, убитият през 2004 година Бранимир Григоров – Бранко, е псувал хората на Йоско, тъй като за нищо не ставали, откакто част от парите за откупа се разпилели, когато били хвърлени от влака.

Йоско още веднъж попада в ареста след убийството на Филип Найденов – Фатик на 19 август 2003 година Митичният предприемач, апетитен за контрабандист, е убит от двама маскирани, които стопират фолксвагена си зад джипа му на кръстовището на бул. „ България ” и бул. „ Гоце Делчев ”.

Освен Йоско са задържани още приятелите му Джаки Ръчичката, брат му Стефан, Борчо, Асен Петров – Шаки и наемният убиец Ивайло Симеонов – Богьовеца. Доказателствата за обвиняване за убийството на Фатик не стигнаха. Йоско беше съден единствено за нелегално притежавано оръжие, само че го оправдаха.

Костинбродския беше разследван и за отвличането на сина на Венци Стефанов през април 2004 година Димитър Стефанов беше отвлечен, както и Стефко Колев, от мъже, облечени с полицейски униформи. Информацията стига и до дългогодишния президент на „ Славия ”. Тогава той моли за помощ предприемача Младен Михалев – Маджо. Последният вика Боян Петракиев – Барона и го праща в къщата на Йоско със сак, цялостен с пари.

Костинбродския обаче отхвърля да има нещо общо и връща Барона с парите. По този случай никой не е даван на съд. Междувременно двама от бандата на Йоско и Джаки са разстреляни. Борис Арсов – Борчо е погубен малко след покушението над Фатик, а Асен Петров – Шаки – след отвличането на сина на Венци Стефанов.

За убийството на Шаки е арестуван хърватинът Иван Може, тогава апетитен за член на тайфа за поръчкови убийства.

Може беше съден и оневинен и го пуснаха при започване на 2007 година Той отива на среща с Йоско в заведение до Сливница и от този момент следите му се губят. Йоско Костинбродския още веднъж е задържан за отвличането на хърватина.

На делото стана ясно, че го е набил по съмнение, че е прострелял приятеля му Шаки. Но не се потвърди, че го е отвлякъл и ликвидирал.  През цялото време Йоско и доближените му, с които беше даден на съд, се явяваха на съвещанията, а сагата завърши дефинитивно на 24 юли 2010 година във Върховния касационен съд.

Реклама

Там обаче Йоско не отиде, с цел да чуе, че е почтен. Вече беше избягал за първи път и го издирваха. Месец и половина по-рано ГДБОП арестува хората му, в това число и сина му Иван.

Обвиненията бяха за проведена незаконна група за продажба на дрога. Година по-рано бяха обезвредени двете преобладаващи банди за опиати в столицата – на Златко Баретата и на Таки, а играчи като Йоско се опитваха да навлязат на пазара.

Разследването против гангстера от Костинброд се водеше в негово неявяване. Беше хванат в Гърция в края на 2012 година Там полицията го арестува в жилище на столична адвокатка. Намериха и оръжия, за което го осъдиха на 3 година затвор. Йоско обаче беше доведен у нас и заставам в ареста до март 2014 година

Междувременно го упрекнаха и за опита за ликвидиране на Киро Японеца от 2003 година, когато двама маскирани на мотор стреляха по него и той оцеля по знамение. Йоско обаче беше освободен от ареста и избяга за повторно.

По-късно се оказа, че още веднъж се е крил в Гърция. През юни 2020-а полицията там още веднъж го задържа. Току-що беше влезнала в действие присъдата му от 1 година затвор за изнудване по наркоделото, където е оневинен по останалите обвинявания. Съдът обаче прибави към наказването му и остаряла условна присъда за кражба на кола от 2001 година

Беше оповестено, че ще бъде екстрадиран, когато си излежи остарялата присъда в Гърция за противозаконното оръжие от 3 година, и по този начин му се събраха общо 4. Изненадващо при започване на януари 2021-а, единствено 6 месеца по-късно, той беше доведен с белезници.

Предсрочното му завръщане от Гърция се изяснява с опцията лишените от независимост чужденци там да заплащат по 5 евро за всеки ден от наказването си и по този начин да могат да се завърнат в родината си по-рано.

Синът Иван – Малкия Йоско, решително върви по стъпките на татко си – съдят го по 3 каузи и е в ареста от 3 година Ванката, както го назовават в Безден, се демонстрира още като малолетен. През юни 2010 година, когато татко му бяга за първи път, е задържан като участник в бандата му.

Има и обвиняване за това, че като 16-годишен дружно с татко си е пребил мъж, с цел да трансферира мерцедеса си на различен участник в групировката – Вергил Славов. Осъден е единствено на пробация.

През май 2014 година Иван Йосифов е задържан, тъй като разрушил ауди в Костинброд, и е наказан условно. Тогава татко му към този момент беше избягал за повторно, а Иван го направи дядо за първи път. Костинбродския по този начин и не съумя да види внучетата си поради живота в заточение.

Проблемите за сина му Иван тук обаче продължиха. През 2017 година Малкия Йоско е арестуван по следствие на тайфа за поръчкови побои. През март 2016 година пред блока си свиреп е пребит от двама маскирани лекарят проф. Стефан Станчев. Едва оцелява.

През декември пред дома си по същия метод е атакуван и пребит с железни пръти надзирателят от софийския затвор Янко Янков, който умря дни по-късно. Разследването на криминалистите стига до пандизчията Стефан Гевгелийски, който е негодувал от двамата – докторът не му сложил вярната експертиза, а надзирателят не го оставял да прави каквото си желае зад решетките.

Поръчал побоите им на Иван Йосифов посредством жена си, която му ходила на рандеву. Делото още е в съда.

През 2018 година Иван Йосифов още веднъж беше арестуван дружно с още 17 души. Според обвиняването те са били наркобригада с упоритостите да завладеят пазара в София. Синът на Костинбродския е един от двамата ръководители. Освен за опиатите, той е упрекнат и като подстрекател за убийствата на двама служители на реда и двама прокурори. Случайно или не, всички те са разследвали както него, по този начин и именития му татко.

Борис Арсов-Борчо и Асен Петров-Шаки са единствено част от доближените на Йоско Костинбродския, които са убити по времето на престъпния преход и покушенията против тях не са разкрити.

Два месеца след първото бягство на Йоско, през май 2014 година, пред дома си в Своге е разстрелян с автомат Красимир Гочев-Шмид. Бизнесменът е престъпно проявен и дълготраен сподвижник на Йосиф Йосифов. Още от 2010 година обаче сред тях избухнал спор за пари и Шмид станал един от очевидците против Костинбродския по делото за опиати.

За убийството на Гочев беше задържан Михаил Туцов-Мишо Вандала. Първо го осъдиха, след това го оправдаха като физически палач. Подозренията още от началото бяха, че Йоско е поръчал Шмид на формация от Северозападна България, която наела Вандала.

През декември 2014 година по същия метод пред блока си в столичния кв. „ Банишора ” е разстрелян Хрисим Хрисимов, който също се оказа очевидец против Йоско по делото за опита за ликвидиране на Киро Японеца. Името на Хрисимов изплува и по следствието за убийството на Фатик.

Той е индивидът, който е наел къща с гараж в Банкя, където са открити джипът и оръжието, по което има следи от Йоско, след убийството на Фатик. В оня интервал Хрисимов контактувал по телефона с Джаки Ръчичката – необут на второто отклонение на бандата, която командвал дружно с Йоско.

Още през 2013 година Хрисимов споделя всичко, което знае за Костинбродския и Джаки и връзката им с покушението над Фатик, само че малко по-късно се отхвърля от показанията си и делото пропада.

Става очевидец още веднъж през 2014 година, когато Костинбродския е упрекнат за стрелбата по Киро Японеца. Убийството на Хрисимов остава неразкрито. За разлика от това на Шмид по него няма арестуван, упрекнат и съден.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР