Злокобна прогноза направи специалистът-вулканолог Ханк Хеслер, който от 2002 г

...
Злокобна прогноза направи специалистът-вулканолог Ханк Хеслер, който от 2002 г
Коментари Харесай

Злокобна прогноза: Супервулканът Йелоустоун ще избухне

Злокобна прогноза направи специалистът-вулканолог Ханк Хеслер, който от 2002 г следи вулкана Йелоустоун в едноименния парк в Съединени американски щати. Според неговите калкулации има огромна възможност вулканът да избухне в идващите две седмици.

Ученът заяви, че единствено да последните няколко месеца е записал на територията на националния парк над 2000 трусове.

Повечето от земните земетресения са били с доста дребен магнитуд, който е можело да се засече единствено с чувствителни уреди, само че е имало няколко трусове с магнитуд 4 и повече по скалата на Рихтер.

Предвижданията на Хеслер значително съответстват с мненията на редица интернационалните учени, че вулканът в Йелоустоун изригва през интервал от към 600 000 години, като последният прелом е бил преди към 640 000 години.

Според експертите може сигурно да се твърди, че вулканът в Йелоустоун е изригвал три пъти в историята на Земята – преди 2.1 млн. години, преди 1.3 млн години и преди 640 000 години. Това може да се одобри като задоволително доказателство за неговата цикличност.

 изстинала магма

Какви ще бъдат следствията в международен мащаб, в случай че пророчеството на Хеслер се сбъдне?

Изригването на супервулкан от ранга на Йелоустоун ще аргументи световни промени в международния климат, които ще се усетят по цялото земно кълбо. На разстояние от към 1600 км от кратера всичко живо ще бъде изтрито от лицето на Земята, а почвата ще се покрие със пласт пепел с дебелина до 30 см.

Ерупцията ще унищожи цялата земеделска активност на територията на Северна Америка за идващите 5-7 години, а стабилизирането на континента и стопанската система на Съединени американски щати ще отнеме десетилетия, даже век.

Вулканът в Йелоустоун е много по-голям в сравнение с учените до неотдавна смятаха. Според професор Боб Смит от Университета в щата Юта той не е просто огромен – той е впечатляващ.

Измервания на американския геофизичен институт демонстрират, че камерата му е с размери 90 на 30 километра и сред 2 и 15 километра дълбочина. В нея се съдържат сред 200 и 600 кубически метра магма. Смит е безапелационен, че никой не е измервал нещо толкоз колосално.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР