Прокуратурата е образувала проверка по сигнала на служебния премиер Димитър

...
Прокуратурата е образувала проверка по сигнала на служебния премиер Димитър
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия ще проверява случая Мама и аз

Прокуратурата е образувала инспекция по сигнала на служебния министър председател Димитър Главчев, обвързван с опита да бъде основана многопрофилната частна болница " Мама и аз ". Това споделиха за " Сега " от Софийската градска прокуратура. Проверката ще бъде предоставена на Комисията за противопоставяне на корупцията, която по закон води преписките за закононарушения, осъществени от хора на висши държавни длъжности.
Попадането на преписката в КПК на процедура значи, че има голям риск работата по нея да се забави съществено. Заради политическата рецесия КПК остана незапълнена и там безусловно няма кой да води следствията.
Премиерът се засилва по тематиката " Мама и аз " след публичното неодобрение, провокирано от решението на правителството от 30 април да одобри основаването на частната болница с акцент върху майчиното и детското здраве на територията на София за 120 млн. лева. Педиатричната общественост настръхна, защото в София няма потребност от толкоз огромна болница, а страната от десетилетия неглижира основаването на Национална детска болница. В същото време има голям дефицит на лекари и медицински сестра, а лекари сигнализират, че единственото по рода си за страната детско поделение в Националната кардиологична болница е заплашено от затваряне.
Правителството разгласи, че Главчев сезира прокуратурата и ДАНС, с цел да бъде направена цялостна инспекция на обстоятелствата и събитията, свързани с даването на позволение за създаване на лечебното заведение. В сигнала до прокуратурата Главчев желае да бъде направена инспекция, която да установи има ли данни за осъществяване на закононарушения с действия от Министерството на здравеопазването, НЗОК, организация " Медицински контрол "  от момента на иницииране на процедурата.
Само ден откакто държавното управление без разискване взе решението за болничното заведение на " Търговска лига ", под публичен напън то беше анулирано, а Главчев съобщи, че ще предложи министърът на опазването на здравето Галя Кондева да бъде освободена от поста си.
По-рано Общественият съвет за основаване на Национална детска болница настоя за неотложно чуване в Народното събрание на здравния министър и на премиера поради решението. Според членове на Съвета то е било взето при цялостна липса на бистрота. А от здравното министерство пробваха да успокоят обстановката обяснявайки, че бъдещата болница " Мама и аз " ще има едно поделение по педиатрия с 40 кревати. Намерението на страната е да обезпечи построяването на Национална детска болница с над 400 кревати, увери Министерство на здравеопазването.
Явно в опит да бъде замазан абсурдът, на 7 май Министерският съвет заяви, че до края на месеца ще стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена в кв. " Горна баня ", предназначен за бъдещата държавна детска болница, а Главчев се срещна с ръководителя на Обществения съвет за Националната детска болница проф. Иван Литвиненко.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР