СподелиНа 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат

...
СподелиНа 29-ти май тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат
Коментари Харесай

Тленните останки на цар Фердинанд идват у нас на 29 май

Сподели
На 29-ти май тленните остатъци на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с боен аероплан, който ще кацне пред държавния VIP на летище София към 14 часа. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към замък „ Врана “ към 15.00 часа, оповестиха от Фонд „ Цар Борис и Царица Иоанна “.

„ Траурната върволица ще стартира от основния вход на парка на двореца и ще доближи до двореца „ Врана “. Там ще бъде посрещната от цар Симеон II и царското семейство, дружно с Н.ВПр. Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, формален делегат на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Траурната гала ще се организира пред централния вход на „ Врана “, след което ковчегът ще бъде подложен в централното предверие, където ще се състои малко сбогуване в фамилен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за жителите, искащи да отдадат последна респект пред ковчега на починалия цар Фердинанд “, прибавиха от фонда.

Завръщането на тленните остатъци на цар Фердинанд се случва 76 години след гибелта на монарха. До в този момент останките бяха положени в криптата на църквата „ Св. Августин “ в баварския град Кобург.

„ В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му “, допълват от от Фонд „ Цар Борис и кралица Йоанна “.
Фердинанд I е княз на България от 7 юли 1887 година до 22 септември 1908 година, когато е оповестена Независимостта на България, и цар на България от 22 септември 1908 година до абдикирането му на 3 октомври 1918 година
Той ръководи България в продължение на 31 години, с което се трансформира в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска страна.

На 22 септември 1908 година дружно с прокламиране на независимостта на България в църквата „ Свети 40 мъченици “ Фердинанд I е разгласен за „ цар на българите “, с което се възвръща купата на българските монарси от Първото и Второто царство.

След капитулацията на България в Първата международна война цар Фердинанд абдикира на 3 октомври 1918 година в интерес на сина си – княз Борис Търновски и напуща страната.

След като напуща България, цар Фердинанд в никакъв случай не е позволен да я посети още веднъж, макар многократните му настоявания. Умира на 87 години в дома си в центъра на Кобург на 10 септември 1948 година, надживявайки двамата си синове и края на династията в България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР