Земята била обитавана от гигантски птици, които кълцали слоновете с

...
Земята била обитавана от гигантски птици, които кълцали слоновете с
Коментари Харесай

Древни птици убивали слонове с човките си

Земята била населявана от великански птици, които кълцали слоновете с човките си, като че ли с брадви. Високи три метра, с дребни крила, които не ставали за хвърчене, мощно тяло с мускулести крайници, еднометров череп, човка към половин метър и напълно дребен мозък – това представлявали най-силните и едри птици, които са обитавали нашата планета.

В менюто им влизали не червейчета и инсекти, главно се хранели с животни и допустимо е и с далечните ни предшественици, които се опитвали да оцелеят измежду великански чудовища.

Останките на това месоядно творение били открити в Аржентина. Палеонтолизите сметнали за най-удачно да кръстят типа Terror Bird - ужасна птица.

Те причислили откритите остатъци към към този момент известното семейство Phorusrhacidae, чиито представители достигали единствено скромните от метър и половина до два.

 Древни птици убивали слонове с човките си

Тези птици са били не по-лоши бегачи от актуалните щрауси – достигали са скорост от 70 километра в час. Това им давало опция да настигнат съвсем всяко животно.

Видът се е намирал на върха на хранителната верига и поделял плячката си само със саблезъбите тигри. Според учените ужасната птица, щом изгубила способността си да лети, е почнала да усилва размера си.

Еволюирала е до подобен размер, който й осигурявал преимущество и в следствие е могла да погълне, без да е нужно да дъвче, плячка с размерите на коза или малък кон.

Ужасната птица настигала жертвата си, след което я поваляла с един ритник. С голямата си човка си служела като с секира и довършвала плячката.

Човката й била толкоз мощна, че съгласно учените тази птица с лекост е можела да разцепи даже череп на слон. Дори саблезъбият тигър не е бил почтена конкуренция и е можел да влезе в менюто на голямата птица.

Пернатите чудовища са измрели преди не повече от един милион години. Нашите далечни предшественици най-вероятно са съжителствали с тях прочут интервал.

Някои колоси са доживели и до по-късни времена и съгласно учените са погубили някои от рационалните същества. Основания за сходни догатки дават откритите нови находки в известната пещера Лианг-Буа на индонезийсксия остров Флорес – тази, в която били открити остатъци от хобити. Поради дребния си растеж те елементарно ставали плячка на гигантската птица.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР