Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация заради епидемията на

...
Здравното министерство призова родителите за спешна имунизация заради епидемията на
Коментари Харесай

Призовават за спешна имунизация след епидемията от морбили на Балканите

Здравното министерство прикани родителите за незабавна имунизация поради епидемията на морбили на Балканите, където има и смъртни случаи. Само в прилежаща Румъния има над 100 случая на инфектирани предходната година, оповестява NOVA.

В Гърция сега има повече от 900 случая на заболели. В Македония и Сърбия също има случаи.

"За идна зараза не може да се приказва, тъй като едва ли ще я допуснем. Искаме да напомним и на персоналните лекари, и на родителите, да ревизират имунния статус на децата си и където има неизпълнена имунизация, да бъде направена”, прикани здравният контрольор доктор Ангел Кунчев.

Вирусът на морбили е пристигнал у нас от Румъния

„ От март до август предходната година се сблъскахме с дребен епидемиологичен гърмеж. Това ни сподели, че не сме толкоз зле. Вирусът е доста инфектиран и се предава доста лесно”, добави специалистът.
 Ангел Кунчев Ангел Кунчев
Той изясни, че "като диагностика болестта не е мъчно, всеки доктор може да го познае. Морбилният вирус се насочва към нервната система, рядко, само че има случаи на затруднения.

"Особено при закъсняло лекуване затрудненията са тежки. В всеобщия случай минава доброкачествено, в 90% минава без остатъчни феномени, в 10% - по-тежко, а в 1% - с тежки затруднения. Вагиналното покритие се движи сред 90 и 92%, което не е неприятно. "

Кунчев посочи, че епидемиологични стойности за грипната вълна ще доближат своя пик към края на месеца. Според експертите, времето, в което заболеваемостта от грип е висока, не е уместно за слагането на ваксина.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР