Светият Синод избира новия сливенски митрополит.Днес ще бъде проведе каноничен

...
Светият Синод избира новия сливенски митрополит.Днес ще бъде проведе каноничен
Коментари Харесай

Светият Синод избира новия сливенски митрополит

Светият Синод избира новия сливенски митрополит.

Днес ще бъде организира каноничен избор сред епископите Арсений и Герасим от членовете на Светия синод. На него дефинитивно ще бъде одобрен новият Сливенски митрополит.

Той ще наследи поста на митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари 2024 година

След неуспеха на първия избор за Сливенски митрополит,

който Светия Синод анулира и през днешния ден имаше пристрастености пред постройката на Синодната палата.

Час преди съвещанието тук се събраха недоволни миряни и свещеници, които упорстваха Знеполския свещеник Арсений да бъде отдръпнат от избора за Сливенски митрополит.

Според тях Арсений е нарушил Устава на православната ни черква като е взел участие в съслужение с представители на Украинската православна черква, която още не е приета за автокефална.
Според протестиращите,
украинските свещеници били разколници с желанието си да се отделят от Руската православна черква.

„ Епископ Арсений е съслужил с човек, който е отлъчен от БПЦ.
Българска национална телевизия: След като упреквате Арсений, че е служил с отлъчен духовник, вие отнемате правото на украинските свещеници да се самоопределят в своя независима черква.
– Те може да имат сходни стремежи, само че сходни неща се вземат решение съборно, не могат да се решат еднолично.
Българска национална телевизия: Вие бихте ли целунал ръката на съветския патриарх?
– Разбира се! Нямам никакви терзания в това отношение “, сподели духовник Сергей Павлов. “Митрополит Николай ще предложи за свещеник Дионисий, който е отлъчен сега. Това се приготвя да се случи тази измама. В момента се прави прелом в БПЦ. Има една група от няколко прекомерно решени люде, които са на външно послушание на външни на българската страна сили, геополитически ползи, които са свързани с хора, които желаят да подчинят българската черква на политически ползи “, разяснява Василианна Мерхеб.

Днес в Светия Синод не е предлагано да се разисква друга точка, с изключение на тази, за която съвещанието е свикано, а точно разглеждането на документите от извършения предходната седмица Епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава поддръжката на 26 от епархийските ибиратели получи Знеполския свещеник Арсений, който сега е викарий на Пловдивския митрополит Николай. А 25 гласа получи Мелнишкият свещеник Герасим, който сега е основен секретар на Светия Синод. С цялостно единогласие Синодът е решил, че избора е постоянен.

„ “Св. Синод “ единомислещо реши: На съображение член 90, алинея 1 от УБПЦ – БП на 26 май т.г. – 4 Неделя след Пасха – на Разслабления – св. ап. Карп, св. мчк Георги Софийски, най-нови, да бъде извършен канонически избор за митрополит на Сливенска епархия в Синодалния параклис „ Св. правоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител “, сподели Старозагоркият митрополит Киприан.

В момента митрополитите са 13.
Отсъства обаче митрополита на Съединени американски щати, Канада и Австралия Йосиф.
Така че на следващия ден в избора на Сливенски митрополит ще вземат участие 12 от митрополитите, кой от двамата претенденти – свещеник Арсений или свещеник Герасим ще събере гласовете на повече от половината, следва да разберем. Заседанието е планувано за рано сутринта, като то ще стартира първо с молитва, а по-късно ще бъде отслужена и литургия. След това с очевиден избор ще бъде избран и идващия Сливенски митрополит.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР