Здравната система в България ще бъде реорганизирана до края на

...
Здравната система в България ще бъде реорганизирана до края на
Коментари Харесай

Всеки трети тестван за COVID-19 у нас е положителен, реорганизират здравната система

Здравната система в България ще бъде реорганизирана до края на годината с оглед разрастващата се коронавирусна зараза. Това разгласи на брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Средствата, които държавното управление ще отпусне, с цел да обезпечи реорганизацията, е в размер на 80 млн. лв. в разнообразни посоки. За подсилване на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 милиона лв. месечно и на всеки общопрактикуващ доктор настрана ще се изплатят по 1000 лв.. По отношение на някои ДКЦ-та (поликлиниките) в София и в други по-големи градове в България ще бъдат разкрити COVID-19 зони. В тях ще работят доктор, сестра, лаборант и там ще се правят клинични прегледи, проби за ковид, лабораторни проучвания за кръв и образни проучвания на белия дроб. На месец това прави по към 3 млн. лв.. Тамошните екипи ще получават по 1000 лв. на човек и в допълнение 10 лв. на пациент.

В лечебните заведения ще се усили потенциалът от 10% на 20% за поддържане на подготвеност на кревати на всички лечебни заведения, защото всички области в България са в " алената зона " със заболяемост от над 300 на 100 000 души.

По последните данни всеки трети тестван за коронавирусна зараза в България е позитивен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР