Здравната каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс

...
Здравната каса и Българският лекарски съюз започват преговори за анекс
Коментари Харесай

Започва нов опит за справедливо заплащане в болниците

Здравната каса и Българският лекарски съюз стартират договаряния за анекс към Националния рамков контракт 2020-2022, стана ясно след среща на здравния министър Стойчо Кацаров с шефа на касата проф. Петко Салчев и шефа на БЛС доктор Иван Маджаров. В хода на договарянията за следващ път ще се търсят решения на някои от главните проблеми в опазването на здравето.

На анекса още веднъж се разпорежда вяра да понижи диспропорциите в заплащането на труда на медиците посредством смяна на цените на медицинските действия. ГЕРБ завеща цялостна неразбория в това отношение, откакто години наред през третия си мандат лъжеше медицинските сестри, че ще им обезпечи почтено възнаграждение. И в този момент има сестри, които получават по-малко от плануваното по групов контракт, а обещанията за доста работещи в системата не са изпълнени.

Предстои и смяна в работата на общопрактикуващите лекари - ще се трансформират редът и изискванията за даването на неотложна здравна помощ за унищожаване на 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари. Други декларирани цели на анекса са ефикасното използване на правилото " парите следват пациента " при абсолютно ценене на правото му да избира лечебно заведение, както и увеличение на на броя, типа и заплащането на амбулаторните действия. Предстои и смяна в методиката на финансиране при неподходящи условия.

В анекса би трябвало да се запишат и задължения за цифровизация на документите в опазването на здравето, по които до момента липсваше консенсус - да вземем за пример за въвеждане на електронен документ на историята на болестта, електронни протоколи за разпределяне на медикаменти, унищожаване на хартиената рецептурна брошура и пр.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР