Защо мораториумът върху цената на тока всъщност съсипва системата? Широко

...
Защо мораториумът върху цената на тока всъщност съсипва системата? Широко
Коментари Харесай

Мораториумът прави проблема с цената на тока по-голям - обяснение от ЧЕЗ

Защо мораториумът върху цената на тока в действителност унищожава системата? Широко пояснение направи ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов. Изводът му е, че с мораториума в действителност се удвояват загубите на електроразпределителните сдружения (ЕРП) и на Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), а казусът за това основно звено на системата е в неналичието на задоволително ликвидност – т.е. належащо количество пари към даден миг, с цел да работят ЕРП-тата обикновено. Или с образец – в случай че ви бъде дадено да имате двойна заплата след 3 месеца, само че през това време получавате 10% от досегашната си, ще издържите ли?

Обяснението на Христов пред bTV: Какво съставлява електроенергийната система в България? Производители, консуматори, а по средата на системата са доставчиците. По веригата губим 7,5% от купения ток, сега го купуваме за 500-600 лева на мегаватчас, а ни го заплащат 130 лева Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, нормално на 1 юли, подвига леко цените и ние компенсираме загубите от предходната година.
Противоконституционен ли е мораториумът върху цените на тока - отговорът на Българска социалистическа партия (ВИДЕО)
Мораториум от 16.12.21 до 31.03.22 върху цените на тока, парното и водата одобри със свое решение Народното събрание. Решението влиза в с...
Прочети повече
Какво става при доста огромен скок на цената – един път на 6 месеца КЕВР може да трансформира. Но към Нова година загубите на ЕРП-тата и ЕСО ще са 250 млн. лева, 70 млн. лева ще е единствено за ЧЕЗ. Чакахме, тъй като КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които най-малко да спрат загубите, сподели Христов.

Ако питате мен, нарастването на цената би трябвало да е 25%, само че регулаторът споделя напълно вярно, че с 11% повишаване ще се оправим, изясни Христов. Сега идва мораториумът и споделя, че ще трупаме още загуби, сподели той. 250 млн. лв. са покрити от всичките ни запаси, в това число ЕСО. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби, попита Христов. И изясни, че в този момент ЕРП-тата ще почнат да бавят заплащания – да вземем за пример при повреда, ще се бави заплащане за корекция.

Друг проблем по думите на Христов – поради неналичието на ликвидност, почват да се търсят заплащания по-рано и надлежно това товари крайният консуматор т.е. бизнесът, да заплаща по-бързо, което го изцежда.

Същевременно Христов отхвърли, че може да спре подаването на ток. Ако желаеме да няма по-скъп ток, би трябвало в границите на 7 дни да ни обяснят по какъв начин ще се компенсират 250 млн. лева загуби, сподели Христов. Той е уверен, че с мораториума загубите за ЕРП-тата и ЕСО ще са 500 млн. лева
Карадайъ не пожела да уточни лицата, които лобират в енергетиката (ВИДЕО)
Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ отхвърли да отговори на въпрос на Actualno.com относно това кои са лицата, които имат лобистки...
Прочети повече
Може след мораториума да би трябвало нарастване на цената на тока с 30% - в случай че оцелеем, сподели Христов. Големият проблем е ликвидността , настоя той. И видя решение – в случай че не през цената на тока, през Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” (ФСЕС). Това не е непозволена държавна помощ по разпоредбите на Европейски Съюз, счита ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ. Той увери, че най-малко 4 метода може да предложат ЕРП-тата – само че казусът е във времето, съгласно него, и това не се схваща от новите ръководещи.

Ако през идната седмица не седнем и не намерим механизъм, януари ще е късно. Все едно на болен от КОВИД да му кажете, че след 3 месеца ще му доведете най-хубавия доктор с най-хубавото лекарство – какво ще стане до тогава, съобщи Христов.

Още: Мораториумът върху цените на тока и водата е изменен, отново ли е противоконституционен?

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР