В БНБ не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск,

...
В БНБ не виждаме непосредствен проблем, но виждаме потенциален риск,
Коментари Харесай

Има потенциален риск при ипотечното кредитиране

В Българска народна банка не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Централната банка Димитър Радев. По думите му " в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията в метода на кредитиране. Димитър Радев съобщи още, че в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи.
Както е известно Българска народна банка разгласи при започване на седмицата, че задължава комерсиалните банки и клоновете, извършващи активност в страната, да наблюдават за най-малко шест критерия при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени със жилищни парцели.
Показателите включват спазване на съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне, оптималния период по контракта за заем.
Така ние ускоряваме нашите дейности във връзка с ипотечното кредитиране, като прекосяваме от режим на статистическо наблюдаване към режим на надзорно наблюдаване и отчетност със съответни наложителни условия за банките във връзка с изчисляването на най-малък набор от индикатори и методика за тяхното използване, разяснява Радев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР