Досегашният председател Стоил Алипиев е освободен, както и другите двама

...
Досегашният председател Стоил Алипиев е освободен, както и другите двама
Коментари Харесай

Отстраниха Стоил Алипиев като шеф на КЗП

Досегашният ръководител Стоил Алипиев е освободен, както и другите двама членове на комисията Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Срещу работата на Алипиев имаше голямо неодобрение. Предишният министър Богдан Богданов по този начин и не съумя да го уволни, макар обвиняванията за нерегламентирана интервенция и целенасочена акция против търговци от страна на КЗП. Всъщност назначенията и освобождаванията на членовете на КЗП се вършат от Министерски съвет и очевидно покровителството над Алипиев е било от по-високо равнище.
Сега от пресслужбата на служебното държавно управление осведомят, че за работата на настоящото досега управление на КЗП в Инспектората на Министерството на стопанската система и промишлеността са постъпили общо 132 сигнала против активността на комисията. При осъществените инспекции е открито, че в огромната си част, описаните изказвания в сигналите дават отговор на действителността, като това  компрометира КЗП като орган, упражняващ надзор в отбрана на потребителите.
Алипиев изрази много мека позиция по времето когато вървеше абсурда с настояването на мобилните оператори да усилят цените си за трета поредна година. Тогава той се разгласи за " мек метод " по отношение на трите телекома и търсене на обективен баланс в разговор с тях, тъй като законът бил подобен, че не може да се наложат наказания, а влизането в правосъден спор било извънредно рестриктивна мярка. За да наложим глоба за неравноправна уговорка, обвързвана с индексирането на цените, би трябвало законови промени, сподели Алипиев. С тази си позиция той изуми депутатите от подкомисията за отбраната на потребителите и ограничението на монополите. Тогава проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия съобщи: " Оставам с усещането, че защитавате интереса на телекомите, а не на потребителите ".
Правителството е назначило за ръководител на КЗП Мария  Филипова. По-рано Народното събрание на изключителното си съвещание я освободи от досегашната й служба - заместник-председател на Комисията за финансов контрол. Като претекстове за предварителното й овакантяване на поста в КФН бяха показани " персонални аргументи ". Сега се открива, че Филипова напуща надалеч по-престижната позиция в самостоятелния финансов регулатор, с цел да поеме комисия под шапката на икономическото министерство - много проветрив пост през последните години. Другите двама нови членове на КЗП са Александър Колячев и Цветислава Лакова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР