Защо храненето непосредствено преди или след тренировка увеличава протеиновия баланс

...
Защо храненето непосредствено преди или след тренировка увеличава протеиновия баланс
Коментари Харесай

Защо храненето непосредствено след тренировка е полезно?

Защо храненето директно преди или след подготовка усилва протеиновия баланс в тялото и усъвършенства мускулния напредък? На тези и други въпроси ни дава отговор през днешния ден нашият гост-автор Страхил Иванов от .

Има доста литература, описваща позитивните резултати от и, а някои проучвания приказват даже и за така наречен „ анаболен прозорец “ след подготовка.

Какво съставлява анаболният прозорец?

Това е интервал на нараснала реакция на тялото към приема на след подготовка.

След подготовка мускулите стават по-чувствителни към приема на, сходно на суха гъба, която попива всичко. Таванът на се покачва и на доктрина мускулите могат да доближат по-високи равнища на протеинов синтез (т.е. да усвоят повече белтъчини).

Важно е да се каже обаче, че анаболният прозорец всъщност не е интервал на по-висок протеинов синтез в тялото, а по-скоро интервал на забавено мускулно насищане, което може да докара до нарастване на протеиновия синтез.

Т.е. – с цел да подхраним този капацитет за интензивен мускулен напредък, би трябвало въпреки всичко да консумираме белтъчини в границите на анаболния прозорец. А и освен белтъчини.

Тъй като енергийният банкет като цяло, както и някои други хранителни субстанции могат да работят ръка за ръка с белтъчините за нарастване на протеиновия баланс в тялото, може да е от изгода в анаболния прозорец да се включи и огромна част от общия калориен банкет за деня, а освен от приема на белтъчини.

Колко дълго продължава анаболният прозорец?

Определено е значимо да отговорим и на този въпрос, тъй като доста хора остават заблудени за продължителността на анаболния прозорец, поради подвеждащия маркетинг на редица хранителни добавки.

Производителите на хранителни добавки за възобновяване и мускулен напредък нормално се концентрират върху интервала от време директно след силова подготовка и предлагат приема им точно тогава – няколко минути до час след подготовка, а това подвежда доста от хората, че и анаболният прозорец трае почти толкоз.

Всъщност, анаболният прозорец нормално трае към 24 часа. Като съгласно проучванията, при по-начинаещите в залата (с по-малък подготвителен опит), този интервал може да продължи до 72 часа (3 дни) след подготовка. А при опитните спортисти с доста подготвителен опит, анаболният прозорец може да падне под 24 часа.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР