Започват подготовката за изграждането на обходен път на град Айтос.

...
Започват подготовката за изграждането на обходен път на град Айтос.
Коментари Харесай

Започват подготовката за изграждане на околовръстен път на Айтос

Започват подготовката за построяването на обходен път на град Айтос. Това заяви зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков, който организира незабавна работна среща в града с кмета на общината Васил Едрев и регионалния шеф на Бургас. 

На нея бяха набелязани незабавни ограничения за обезопасяване на придвижването в обитаемото място след няколкото тежки произшествия с товарни коли. При последната от предходната седмица ТИР навлезе в парк, прекатурна се и умъртви мъж и двете му деца.

Граматиков уточни, че обходният път на Айтос ще се построи според всички законови процедури и нормативни актове. Дейностите ще започват след съвещание на Областния съвет за развиване, който ще се свика от регионалния шеф на Бургас, като построяването на околовръстното шосе ще е приоритет номер едно.

Зам.-министърът акцентира, че това е дълготрайната мярка за справяне с казуса.

Още идната седмица ще бъдат подхванати и краткосрочни решения, посредством които придвижването да се обезопаси. Със заповед на АПИ, координирана с Министерство на вътрешните работи, ще бъде спряно придвижването на товарни коли над 12 тона през Айтоския проход. Тежкият трафик ще бъде пренасочен през Ришкия проход и Карнобат, като се изключи зимния интервал.

За възстановяване на пътната сигурност в региона на случая ще се инсталират стационарни камери за скорост, а до момента в който се изградят, ще се обезпечи мобилна камера. На 23 септември комисия от специалисти ще направи оглед на трасето, където стана злополуката. Там ще се набележат местата, при които да се положат изкуствени неравности и оребрена маркировка за ограничение на скоростта.

Пред поданици на Айтос районният заместник-министър акцентира, че министерството има нужната експертиза, с цел да завърши това, което желаят – обходен път. Той увери, че планът ще се случи, само че по верния метод, като се съблюдават всички написани правила при създаване на такива инфраструктурни планове. 

„ За страдание, макар изказванията за действителен план от предходните ръководещи в АПИ и Министерство на регионалното развитие, няма никакви документи, свързани с план за обходния път на Айтос. Ако е имало такива, те са потънали. Дори след случая на 11 септември 2020 година с верижна злополука, при която почина жена, нямаме самодейност от общината, а хората се настройват против страната и АПИ “, уточни зам.-министър Граматиков.

Той обърна внимание, че в града всеобщо се нарушават разпоредбите за придвижване, а обитаемото място е като един огромен паркинг, всеки е спрял, където желае.

Обществеността на Айтос посрещна с задоволство и възгласи „ Браво! “ ограниченията, които ще бъдат въведени. „ Точно това искахме да чуем от вас. “, се чу още от страна на жителите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР