Започват фалити на малките бензиностанции, заради скъпите горива. Това каза

...
Започват фалити на малките бензиностанции, заради скъпите горива. Това каза
Коментари Харесай

Росинка Бъчварова: Започнаха фалити на малките бензиностанции

Започват банкрути на дребните бензиностанции, поради скъпите горива. Това сподели пред БНР Росинка Бъчварова, притежател на бензиностанция в Бургас. Тя уточни, че нефтената рафинерия е спряла преди няколко месеца отстъпките при цени на едро, а продажната им цена е по-висока от доставната.

„ Към момента рецесия с доставките на горива няма. Ако продължаващото им повишаване може да се назова рецесия, то тогава има в действителност рецесия.

В момента дребните бензиностанции са на ръба на оцеляването. Това се дължи на високите цени и на доста ниския марж. Маржът е разликата сред покупната цена, включеният превоз и продажната цена. Към момента на дизел на моята бензиностанция е 4 стотинки на литър. Представете си в този момент какъв брой литра би трябвало да продам с цел да мога да платя заплати, наеми, надници, ток, вода и за други разноски, които вървят всеки месец. Само за последния месец цената на литър гориво е скочила с 20 стотинки.

Големите вериги също работят на най-малък марж, като съм сигурна, че и те имат минимална облага или нямат изобщо такава.

Нефтената рафинерия махна преди 4-5 месеца отстъпките за търговия на едро. Причината е политика на компанията. Малките бензиностанции нямат опция, в случай че се случи по този начин, че продължи повишаването, то те ще разчитат на импорт на горива извън. Но има спънки в нормативната база. Самите бензиностанции не могат да внасят горива. Държавата не мисля, че следва да направи някакви облекчения.

Акцизът и Данък добавена стойност са главен вносител на средства в хазната, по тази причина смятам, че това няма по какъв начин да стане с понижението на данък или налози.

Високите цени на горивата могат да спрат да се покачват, единствено в случай че войната в Украйна завърши ", уточни още Росинка Бъчварова. По думите ѝ само по-лош сюжет е петролно ембарго над Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР