Започна едно от най-големите творчески събития на Стария континент -

...
Започна едно от най-големите творчески събития на Стария континент -
Коментари Харесай

Грандиозен спектакъл откри домакинството на Пловдив - Европейска столица на културата

Започна едно от най-големите креативен събития на Стария континент - Европейска столица на културата. Пловдив е първият български град, който печели влиятелната "титла ".

Спектакълът за откриването под надпис "Ние сме всички светове " бе показан на особено построената 30-метрова светлинна кула. Тя осигуряваше видимост до 360 градуса. Върху структурата са инсталирани над 350 прожектора и 10 големи лед екрана, предава Нова Телевизия.

На сцената се качиха повече от 1500 актьори, измежду които огромните български музиканти Валя Балканска и Теодоси Спасов, доста гайдари и кукери. Имаше и осъществявания на лазерна арфа.

Космическият глас на България за първи път изпя "Излел е Дельо бунтовник " под съпровода на духов оркестър. Теодосий Спасов извърши авторски аранжимент на "Притури се планината " на фона на образно показване на историята на Пловдив.

В подножието на кулата се събраха хиляди фенове.

Мерките за сигурност в града под тепетата са извънредно съществени. Всички минаваха през специфични пропускателни пунктове. На церемонията по откриването не се допускаха хора в нетрезво положение или носещи обемисти пакети.

Пловдив става Европейска столица на културата след 4-годишна подготовка. Той е първият български град, печелил конкуренцията. Това, което следва да забележим през идващите месеци до края на годината, са 300 разнообразни плана и близо 500 събития.

Ще има изложения, съоръжения, фолклорни мероприятия, рок концерти, опера, айляк церемониал, джаз, спектакъл, детски събития, лятно кино в парка. Всичко това ще се случва освен в града под тепетата, само че и в целия Южен Централен район, както и градовете-финалисти от втория кръг на конкуренцията – Варна, София и Велико Търново.
6
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР