От 31 март България е част от Шенгенското споразумение за

...
От 31 март България е част от Шенгенското споразумение за
Коментари Харесай

Иде ново правителство в Нидерландия. Ще ни пореже ли за Шенген?

От 31 март България е част от Шенгенското съглашение за свободно придвижване, само че единствено по въздух и вода.

За да влезем в Шенген и по суша, е належащо ново гласоподаване на страните членки (Съвета) на Европейски Съюз. То би трябвало да бъде взето с цялостно единогласие.

Засега не е ясно по кое време ще се организира това гласоподаване. Надеждите са то да стане факт до края на тази година. Но този въпрос не е приоритет нито на белгийското ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, което завършва на 30 юни, нито на унгарското, което стартира на 1 юли и ще продължи до 31 декември.

Същевременно в Нидерландия най-сетне бе реализирано съглашение за основаването на ново държавно управление. И до момента в който се пробва да завоюва благоволениято на Австрия, България би трябвало доста деликатно да следи и протичащото се в Хага. Още повече точно Нидерландия бе една от страните, която до последно не искаше да ни пусне в Шенген. В последния миг Ниската земя се съгласи, само че поради ветото на Австрия не можахме да премахнем сухопътния граничен надзор.
Как бе основана обединението
Първо – малко предистория. Тази коалиция бе контрактувана на 22 май – половин година след парламентарните избори през ноември 2023 година Те бяха извоювани от извънредно дясната Партия за свободата (ПС) на Герт Вилдерс. Добре прочут като съперник на разширението на Европейски Съюз, той настояваше България и Румъния да бъдат изхвърлени от Съюза. По-късно той настояваше и за референдум за „ Некзит “ – излизане на Ниската земя от Европейски Съюз, или еквивалент на „ Брекзит “.

Уж никой не искаше да си коалира с Вилдерс, но в последна сметка другите склониха. Ключова роля изигра демократичната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) за отиващия си министър председател Марк Рюте. При нейното ръководство падна нидерландското несъгласие за влизането ни в Шенген.

Другите две партии от обединението са основаната едвам през август 2023 година центристка групировка Нов публичен контракт (НОД) и популисткото дясно Фермерско-гражданско придвижване (ФГД).

Съвсем естествено партия на Вилдерс ще има водеща роля в новата коалиция. Той обаче няма да бъде министър председател. Такъв към момента не е открит, откакто в началото посоченият за поста Роналд Пластерк се отхвърли. Но упованията са, че до края на юни ще има държавно управление.

В постигнатото на 22 май съглашение за образуването на новата коалиция не става дума за Шенгенското пространство. То не бе упоменато и в дебатите. В документа обаче са упоменати така наречен минишенгенски съглашения сред Нидерландия и някои други страни. Идеята е унищожаване на граничния надзор сред самата Нидерландия, Белгия, Люксембург, Германия и Австрия, само че възобновяване му по границите с другите членки на Шенген – измежду тях Италия и Франция.

„ Предвид по-твърдата позиция, която се чака бъдещото държавно управление да заеме във връзка с свободното придвижване на хора в Европейски Съюз, остава да забележим какъв брой градивен ще бъде този звук “, съобщи за Клуб Z Елизабет Койпер – зам.-директор на Центъра за европейска политика (ЦЕП) в Брюксел.
Главните претенции на Вилдерс
Най-важното от тях е излизане на Нидерландия от политиката на Европейски Съюз в региона на убежището и миграцията.

Друг значим миг е по-строги ограничаване върху трудовата миграция. Става дума за по-строги ограничавания върху работодатели за наемането на идващи от други страни служащи.

Всичко това е ограничение на свободното придвижване, уточни още веднъж Елизабет Койпер.

Същевременно съглашението е сериозно към бъдещото разширение на Европейски Съюз.

А „ черешката на тортата “ е настояването да бъде понижена годишната вноска на Нидерландия в бюджета на Европейски Съюз. Без това Ниската земя е в групата на „ скъперниците “ дружно с Австрия, Дания и Швеция. Те до последно спореха за разпределението на сумите в Многогодишната финансова рамка (МФР), утвърдена с огромни страдания през 2020 година

„ Но въпреки всичко би трябвало да знаете, че подписаното съглашение наподобява не толкоз на визия за ръководството на страната, а по-скоро на лист за покупки, формиран от четирите партии “, кометтира Елизабет Койпер.
 Елизабет Койпер. Снимка Личен списък

Освен за ограничавания на миграцията в текста става дума защо ли не – от по-малко стрикна политика в областта на околната среда и преразглеждане на разпоредбите за битка със замърсяването с азот до съвсем безвъзмездни грижи за децата и понижаване на здравните вноски преди влизането в действие на осигуровките.

Нито един въпрос обаче не е упоменат в елементи, уточни Елизабет Койпер. Така че съгласно нея още е рано да се каже дали да чакаме ново нидерландско „ не “ за Шенген.

И въпреки всичко би трябвало да бъдем нащрек. Най-малкото поради обстоятелството, че даже свалянето на нидерландското несъгласие не мина безпрепятствено.
Как Нидерландия ни пусна в Шенген
Нидерландия бе срещу влизането в Шенген единствето на България, само че не и на Румъния. Това бе огласено през декември 2022 година, като претекстът бе неналичието на правова страна у нас.

Австрия гласоподава и срещу България, и срещу Румъния.

Ветото на Нидерландия падна година по-късно – през декември 2023 година При това Ниската земя гласоподава за влизането ни в Шенген и по суша, и по въздух, и по вода. Решението бе взето от държавното управление на Март Рюте.

В сходство с националното законодателство последната дума има Народното събрание в Хага. В последния миг обаче бе импортирано предложение Нидерландия да пусне България единствено по въздух и вода, като по този метод поддържа позицията на Австрия. Резолюцията бе направена от партията НОД.

Тя получи повече гласове „ за “, в сравнение с „ срещу “. Но не събра нужното безусловно болшинство и затова не мина.

Изненадващо за частичното ни влизане гласоподаваха депутатите от партията на Марк Рюте. Още по-изненадващо обаче хората на Вилдерс въобще не участваха в този избор. Иначе резолюцията щеше да мине с безусловно болшинство.

В резултат България бе призната в Шенген, само че единствено по въздух и вода. Австрия остана непреклонна и не ни пусна по суша.

Според едни наблюдаващи Вилдерс не ни е порязал тогава за Шенген, той като не е желал да прави неприятно усещане през цялото време. Други пък намекнаха, че европейската тематика е дотолкоз непозната на ПС, че нейните депутати въобще не са знаели какво е това Шенген.

С течение на времето обаче Вилдерс от ден на ден демонстрира зъбите си. А съглашението за коалиция може да донесе много главоболия на Европейски Съюз.

Елизабет Койпер напомни, че нидерландското държавно управление е уведомило в писмо Народното събрание в Хага, че диалозите за приемането ни в Шенген ще продължат през тази година.

Със сигурност България би трябвало да бъде нащрек за заплаха от ново нидерландско „ не “ за Шенген.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР