В следващите две седмици ще направим преход към метеорологичното лято.

...
В следващите две седмици ще направим преход към метеорологичното лято.
Коментари Харесай

Бури с гръмотевици и градушки в последните дни на май

В идващите две седмици ще създадем преход към метеорологичното лято. Първите дни на юни ще донесат и първата топла вълна за сезона с температури над 30 градуса. В същото време процесите в атмосферата ще продължат да са динамични.

В понеделник денят ще е безоблачен с по-значителна облачност следобяд и вечерта в Североизточна България. Там се чакат къси превалявания с нищожна гръмотевична интензивност. Такива в часовете вечерта са вероятни и на изолирани места в Северозападна България. Дневните температури ще са от 21 до 26 градуса, по-хладно ще е на североизток.

От вторник до края на седмицата ще има условия за гръмотевични процеси. На повече места в страната това ще се случи в сряда и четвъртък, след което разстройствата ще са по-оскъдни. С повишение на дневните температури в края на май и в самото начало на юни обаче, гръмотевичните стихии ще са на изолирани места, само че с по-голяма активност. Целият интервал е с нараснал риск от градушки.

Първите 10 дни на юни ще са горещи. Мощно ще нахлува средиземноморска топлота, която ще увеличи стойностите на термометрите до над 30 градуса. Предварителните прогнози позволяват дневни температури до 35 градуса. Ще има превалявания, само че те ще са местни следобедни стихии в западната половина на страната с гръмотевици, внезапни пориви напразно и капацитет за градушка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР