Земетресение с 4.2 по Рихтер разлюля Пловдивско преди минути. За

...
Земетресение с 4.2 по Рихтер разлюля Пловдивско преди минути. За
Коментари Харесай

Силен трус разклати Пловдивско!

Земетресение с 4.2 по Рихтер разклати Пловдивско преди минути. За това алармираха читатели на GLasNews.

Трусът се е усетил мощно на по-високите етажи.

" В Кючука като че ли се чу повече звук, в сравнение с разлюляване ", написа наша читателка. В центъра на града се е усетило за към 3-4 секунди.

" Пак ни разтресе крепко, чу се и звук ", показа ни гражданин на Крумово.

Епицентърът е бил в региона на Асеновград в 20:24 часа, сподели инспекция на GlasNews.

Земетресенията се провокират от по този начин наречените дейни разломи. Активният разлом е подобен, който в даден миг може да се засилва, защото в него към момента има придвижване на земни маси. При активизиране се случва земетресение. То може да бъде породено от разнообразни фактори. Като цяло това са естествени естествени феномени, които обаче могат да имат отрицателни последствия за хората. Затова е значимо да знаем какво да вършим при положение на земетресение и при вторични земетресения.

Клекни, покрий се с ръце, изчакай!
Методът е създаден от Американския червен кръст и се смята за най-надеждния сега. Ето някои на практика насоки:

По време на земетресение не се излиза от постройката. Застанете до вътрешна стена, постоянен долап, огромна маса. Това се отнася до мебели без стъклени елементи. При трус се пазете от прозорци и стъкла. Ако решите да се скриете под масата, клекнете от едната й страна, наоколо до краката, а не по средата.

Заставайки до стена или мебел:

1. Клекнете

2. Покрийте главата си с ръце

3. Изчакайте земетресението да премине

Къде да застанем?
Можете да ревизирате проекта на вашия апартамент или къща, за д а видите къде би било най-безопасно да застанете – кои стени са в допълнение укрепени, къде има вътрешни трегери.

Експертите постоянно предлагат да застенете в коридора. Освен че е вътрешна ниша, той обезпечава и най-бърз достъп до излаз. Ако имате задоволително време, можете да отворите входната врата, с цел да си осигурите опция за излизане, когато трусът завърши. В никакъв случай не се предлага да се криете в кухня, баня или тоалетна. В тези пространства минават голям брой кабели, има електрически уреди, течаща вода. Затова излезте, в случай че сте в някое от тях и усетите, че се случва земетресение. Не излизайте на терасата – тя нормално е висяща структура и е най-неустойчивата в постройките.

Оказва се, че старите рекомендации да се застава под касата на вратата, към този момент са отречени, тъй като не е несъмнено, че над всяка каса има в допълнение укрепяване с напречна греда.

След земетресението накъде?

След като трусът премине, преценете обстановката – има ли опустошения, пукнатини по стените, счупени прозорци. Помислете дали да се изтеглите. Не излизайте на тераса. Ако вземете решение да излезете от постройката, изключете ток и газ, спрете водата. Вземете най-необходимите неща с вас в сак или чанта. Изберете да слезете по стълбите. Има заплаха въжетата на асансьора да се скъсат, в случай че са разхлабени. Помислете за място, където можете да отидете, само че не оставайте пред постройката или в колата. Навън опцията от падащи предмети е огромна. Затова потърсете намерено пространство. Ако ви застигне трус, до момента в който шофирате, спрете автомобила, в случай че можете, излезте от него, приклекнете до колата и във всеки случай покрийте главата си с ръце.

Добре е да знаете, че когато един деен разлом е предизвикал земетресение с по-голям магнитуд, той не провокира трус идващите няколко епохи. Активирането на един разлом обаче би могло да докара до активиране на прилежащ. В България геологически не се чакат трусове с по-голяма мощ от 7.2 поMMS (Moment Magnitude Scale – скалата се употребява в днешно време с приоритет пред тази на Рихтер измежду експертите). За да се създадат точни прогнози за придвижванията на земните пластове обаче, разломите би трябвало да се изследват от експерти.

Очаквайте детайлности!

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР