На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ.

...
На 27 май отбелязваме Световния ден на спешната медицинска помощ.
Коментари Харесай

27 май - Световен ден на спешната медицинска помощ

На 27 май означаваме Световния ден на незабавната здравна помощ. За първи път е разгласен през 2018 година от Европейската асоциация по незабавна медицина EUSEM.

Целта на този ден е да се обединят хората и ръководещите по света да приказват за незабавната медицина и незабавната здравна помощ, както и за значимостта на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Важно е да се осъзнае нуждата от добре създадени, готови и проведени незабавни медицински системи на всички места по света, тъй че да оцелеят повече хора и да се понижат уврежданията, до които водят незабавните положения.

На 27 май 1994 година в гр. Льовен, Белгия, се основава " Клубът Льовен " - група интензивни медици, които вкарват специалността „ Спешна медицина ” в Европа. България е една от първите пет страни в Европа, която вкарва специализацията по незабавна медицина като съществена компетентност за лекари през същата година.

От 2015 година е въведена и специализация за медицинските експерти " Спешна здравна помощ " и към този момент има десетки експерти по незабавна медицина и измежду тях. На този ден Европейската асоциация по незабавната медицина се обръща с зов 27 май да се трансформира в ден за размисъл и дейности към незабавната помощ и значимостта ѝ за системата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР